Κατσουρίδης: Στόχος της Τουρκίας δεν είναι η Ομοσπονδία

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν έχει ως στόχο την Ομοσπονδία, αλλά την επικυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, εξέφρασε ο Νίκος Κατσουρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι η Τουρκία είχε δώσει εμφανή σημάδια και είχε προειδοποιήσει ότι θα έβγαινε εκτός παραμέτρων ΟΗΕ.

Όσον αφορά στο γιατί το Κυπριακό

δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι στο μυαλό των Ελληνοκυπρίων η λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα σήμαινε μια ομοσπονδία λειτουργική και βιώσιμη, η οποία θα «απέδιδε ένα κράτος κι έναν λαό».

Όπως είπε, όμως, η Τουρκία, αυτό που στόχευε και στοχεύει, είναι η συνένωση δύο χωριστών οντοτήτων, κάτι που περισσότερο προσομοιάζει σε συνομοσπονδία.

«Εδώ είναι η ρίζα του κακού, ανεξάρτητα από σοβαρότατα λάθη δικά μας», είπε, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή και πιέσεις πάνω στην Τουρκία κατά καιρούς, δεν το έκαναν.

«Τώρα ακούμε μια νέα τοποθέτηση: Δεν μπορούν. Τι σημαίνει δεν μπορούν; Δεν μπορώ να δεχτώ τη θέση που τάχατες μάς διαβίβασαν οι Αμερικανοί, ότι λόγω κακών σχέσεων αυτή τη στιγμή (με την Τουρκία), δεν μπορούν; Μπορούν και καλομπορούν και αυτοί και οι Ευρωπαίοι, με χίλιους δυο τρόπους», επισήμανε.

Όσον αφορά στις φωνές που κάνουν λόγο για «λύση δύο κρατών», ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι έχουμε μπει σε αυτή την τροχιά, με πρόσωπα και δυνάμεις «ένθεν κι ένθεν της γραμμής» τα οποία θεωρούν ότι είναι μια λύση, ενώ προτείνουν την ανταλλαγή.

«Η Τουρκία, όπως είχε προειδοποιήσει πριν το ναυάγιο στις διάφορες ελβετικές πόλεις, θα έβγαινε και εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και βγαίνει. Ο στόχος πλέον δεν είναι η ομοσπονδία, από πλευράς Τουρκίας όπως τον καταλαβαίνουμε. Όχι πως πριν ήταν, απλά τώρα πάει ένα ακόμα βήμα παρακάτω. Σε πρώτη φάση, είναι ίσως εδραίωση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δεν ξέρω αν τελικά αποδέχεται την ιδέα των δύο κρατών ή θα θελήσει δυο οντότητες στις οποίες να έχει επικυριαρχία και στις δύο», είπε.

Σχολιάζοντας προηγηθείσα αναφορά, σύμφωνα με την οποία οι φετινές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς συναλλαγές για «θέσεις», ο κ. Κατσουρίδης διαφώνησε, λέγοντας ότι αυτή η λογική είναι ιδιαιτέρως υποτιμητική, κυρίως για τον χώρο από τον οποίο προέρχονται.

«Είναι εντυπωσιακό ότι χρόνια τώρα από τον ίδιο χώρο εκπέμπεται το μήνυμα μιας maximum συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ λόγω της άποψης που υπάρχει ότι συμπίπτουν στο Κυπριακό. Να είμαστε προσεκτικοί όταν τοποθετούμαστε. Είναι τραγικό το γεγονός ότι και προεκλογικά και μετεκλογικά φαίνεται να μην υπάρχουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι το να εκφράζονται απλώς ευχές δεν είναι αρκετό.

Διερωτήθηκε, επίσης, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η νέα έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας και η νέα τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό -που είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη- όταν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου δεν μπορούν να βρουν μεταξύ τους τον κοινό παρονομαστή στη βάση του οποίου θα δοθεί αυτή η μάχη.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης επί της ουσίας στα κεφαλαιώδη θέματα. Ακόμα κι εκεί που φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση στη στρατηγική, υπάρχουν κεφαλαιώδεις διαφορές στην τακτική. Ως γνωστόν, δεν αρκεί να έχεις κοινό στρατηγικό στόχο, γιατί μπορεί η τακτική που ακολουθείς να τον ανατρέψει», σημείωσε, φέροντας ως παράδειγμα την ανατροπή του Γιώργου Βασιλείου από τον Γλαύκο Κληρίδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η πολεμική που ασκείται στις προεκλογικές περιόδους εξακολουθήσει και τη μετέπειτα περίοδο, είναι ζημιογόνο απέναντι στις προκλήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις από κάποιες πλευρές σε θέματα Αρχών. Κάλεσε, τέλος, άπαντες να σκέφτονται με έναν «στρατηγικό τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα