Κατσουρίδης: «Απορρόφηση περιοχών» κάνει η Τουρκία - Το μέλλον της ομοσπονδίας

Τις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για «ομοσπονδία με δύο συνιδρυτικά κράτη» ή αλλιώς πάμε προς διχοτόμηση, καθώς και τις δηλώσεις του Τουμάζου Τσελεπή για «Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση» σχολίασε την «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» ο πρώην βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης

«Θέλω να πω ότι το θέμα είναι απλό στο τι έχουμε ενώπιόν μας. Τώρα η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων λέξεων κατά καιρούς ενέχει και επικοινωνιακούς και άλλους σκοπούς. Εγώ δεν θα το ονόμαζα

δίλημμα. Εδώ υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος. Να απαλλαγούμε από την κατοχή, να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση αρχών. Και αυτά τα πλαίσια καθορίζονται μέσα από αποφάσεις διεθνών οργανισμών, σε ότι αφορά τη λύση. Συνεπώς θα συμφωνήσω στο ότι ακριβώς δεν έχει αποδεχθεί η Τουρκία μια λύση ομοσπονδίας και μένει το δίλημμα σε εμάς ή παίρνουμε αυτή την συγκεκριμένη λύση ή πάμε στη διχοτόμηση. Θεωρώ ότι δεν είναι ορθό να τίθεται με αυτό το τρόπο το θέμα.» 

Σχετικά με την Τουρκία αναρωτήθηκε «πόσες αναλύσεις να γίνουν;» για να προσθέσει πως μετά το ναυάγιο στις πόλεις της Ελβετίας. 

«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ένα πρόσθετο εμπόδιο να υπερπηδήσουμε πριν να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι αποδεχόμαστε ή όχι μια συγκεκριμένη λύση και αυτό είναι τη νέα στοχοθέτηση της Τουρκίας. Που δεν είναι η λύση ομοσπονδίας, έστω και αν την καταλαβαίνουμε διαφορετικά και όσοι την αποδέχονται στην ίδια την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γιατί τα προβλήματα μας δεν είναι ένα. Δηλαδή, αυτοί που στηρίζουν ομοσπονδία και αυτοί που δεν στηρίζουν. Τα προβλήματά μας, πέραν από την στάση της Τουρκίας που είναι το κύριο, υφίστανται και του πως καταλαβαίνει ο καθένας από εκείνους που στηρίζουν την λύση ομοσπονδίας, αυτή τη λύση.» 

Ο κ. Κατσουρίδης τόνισε πως η συζήτηση περί του «ορθού περιεχομένου» της λύσης ομοσπονδίας είναι η ουσία της υπόθεσης αφού εμείς πρέπει να καθορίσουμε το περιεχόμενο και τις αρχές που εμείς έχουμε. 

«Αλλά πριν φτάσουμε εκεί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους νέους σχεδιασμούς της Τουρκίας που είναι απορρόφηση περιοχών, στην πραγματικότητα, είτε αφορούν την Κύπρο, είτε αφορούν την Ελλάδα. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι και άσκοπο και άκαιρο να τίθεται το θέμα "δίλημμα ή διχοτόμηση".» 

Κληθείς να εξηγήσει αν με τον όρο «απορρόφηση» εννοεί επεκτατισμό, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε «ναι, ναι, απορροφά περιοχές. Δηλαδή ο τελικός στόχος είναι όπως τη σκούπα που καθαρίζει.» Η Τουρκία «ξεκινά συζητώντας και στη συνέχεια προχωρά ρουφώντας, ρουφώντας και στο τέλος ξυπνάς ένα πρωί και θα πρέπει να αποφασίσεις διλημματικά, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, εκείνων δηλαδή των πέντε-έξι που αποτελούν την διεθνή κοινότητα, πως θα λύσεις αυτό το πρόβλημα και κατά κανόνα κάτι θα χάσεις. Όχι μόνο η Κύπρος, ή η Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε αλλού λειτουργήσει κάποιος με αυτό τον τρόπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.» 

Ο κ. Κατσουρίδης πρότεινε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες συλλογικά, όχι μόνο από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και από πλευράς βουλής, κομμάτων, εκκλησίας και άλλων θεσμών, για ενημέρωση όχι μόνο αυτών που καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κυπριακό και στην θάλασσα μας, αλλά και όσων καλόπιστων πραγματικά δεν γνωρίζουν τι γίνεται. 

Σχετικά με τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με το μέλλον της ομοσπονδίας, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος στο να προβαίνει κάποιος σε εκτιμήσεις του τι πιστεύει ο άλλος ανέφερε: «Δεν θεωρώ ότι έχει εγκαταλείψει αυτό τον στόχο αλλά θεωρώ ότι μετά από ένα, ίσως σοκ, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο, απ' όσα δημοσιεύθηκαν, συνειδητοποίησης 100% της τουρκικής πολιτικής χρησιμοποιεί μιαν άλλη προσέγγιση και μιαν άλλη τακτική σε ότι αφορά τον τελικό στόχο λύσης του κυπριακού προβλήματος. Τώρα, πως το μορφοποιεί μέσα του, πως δηλαδή καταλαβαίνει την μια ή την άλλη πτυχή ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, πως την κρίνει και που θα ήθελε να καταλήξει αυτό δεν μπορώ να το πω.» 

«Είναι δικαίωμα του καθενός να ισχυριστεί ή να επιλέξει ότι δεν μου κάνει η ομοσπονδία, πέραν του κοινότυπου ότι θα πρέπει όποιος εισηγείται μια πορεία θα πρέπει να τεκμηριώνει και πως φτάνουμε σε αυτή τη πορεία, εκείνο το οποίο εγώ θέλω να πω με όλη την καλή πρόθεση είναι ότι δυστυχώς στον κόσμο που ζούμε δεν είναι καθόλου εύκολο αν αυτοί που ονομάζουμε διεθνής κοινότητα έχουν καταλήξει κάπου και θεωρούν ότι αυτή είναι η λύση ενός προβλήματος, να καταφέρει ένας τόσο μικρός λαός όπως η Κύπρος, μόνος του, να αλλάξει αυτή την κατεύθυνση.» 

Ο κ. Κατσουρίδης κατέληξε πως μια πολιτική ενημέρωσης και επηρεασμού όλων των σημαντικών παικτών στη διεθνή σκηνή για να κατανοήσουν την ουσία του ζητήματος, ποιοι είναι οι κίνδυνοι όχι μόνο για Κύπρο και για Ελλάδα, από την επεκτακτική πολιτική της Τουρκίας αλλά και για τις δικές τους χώρες, όπως ας πούμε στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. 

Τέλος, είπε πως δεν μπορούμε μόνο να αναμένουμε από τρίτους να μας φέρνουν προτάσεις και μετά απλώς να διαφωνούμε και να λέμε γιατί δεν μας αρέσουν οι προτάσεις. 

Να σημειωθεί πως η τοποθέτηση Τσελεπή έτυχε σχολιασμού από τον γνωστό Τούρκο αρθρογράφο Yusuf Kanli της «Hürriyet» στις 2 Ιουνίου. Η ανάγνωση Kanli είναι πως ο Τσελεπής ουσιαστικά προειδοποιεί τον Αναστασιάδη πως «οι κλασικές μεθόδοι κωλυσιεργίας μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ». Ο Kanli επίσης παρατηρεί πως τα σχόλια Τσελεπή απευθύνονται δευτερευόντως και στους «Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους αριστερούς συντρόφους - παρά το ότι δεν έχουν καμία συμφωνία ως προς το τι πραγματικά είναι η ομοσπονδία - και η όλη έννοια της ομοσπονδίας μπορεί να εξαφανίζεται γοργά». Σε περίπτωση «εκλογής» Ακιντζί ή Τουφάν Ερχουμάν θα υπάρξουν ακόμη πέντε χρόνια άκαρπων συνομιλιών, ενώ με Ερσίν Τατάρ η Τουρκία θα είναι πιο παρούσα στις συνομιλίες. 

Σημαντικά είναι και τα εγκώμια Kanli στον Κουντρέτ Οζερσάι, τα οποία δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Ως «πρόεδρος» του αποσχιστικού καθεστώτος «θα προσπαθήσει να εργαστεί σε αρμονία με την Άγκυρα και μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα για να αναδυθούν μερικές άλλες φρέσκες ιδέες. Ήταν, πράγματι, ο πρώτος πολιτικός του οποίου το μεταδιδακτορικό πραγματευόταν στις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο οποίος μίλησε για "δύο κράτη στην ΕΕ" και για την "προσέγγιση της λύσης σε φάσεις".» 

Καταλήγοντας, ο Kanli είπε πως οι προειδοποιήσεις Τσελεπή πρέπει να ωθήσουν σε καλή προετοιμασία τους Ελληνοκύπριους διότι στην επόμενη αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ «μάλλον δεν θα αποδώσει την ευθύνη για την κατα΄ρρευση των συνομιλιών στην τουρκική πλευρά». 

Ο Τουμάζος Τσελεπής, είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και συνόδευσε τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού δύο φορές στην Τουρκία, μία το 2016 στην Κωνσταντινούπολη και μία το 2018 στην Άγκυρα, για συναντήσεις με τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. 

Διαβάστε επίσης: 

Λύπη εκφράζει ο ΓΓ ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις του Τατάρ

Ακιντζί: Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κράτη - Να συνεργαστούμε στον τουρισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα