«Πόλεμος» Τραμπ με Facebook-Τwitter για Antifa & υποψίες για λευκούς ρατσιστές

Το Twitter έκλεισε πολλούς λογαριασμούς, τους οποίους, όπως ισχυρίζεται, διαχειριζόταν μια λευκή ομάδα ρατσιστών η οποία παρουσιάζονται ομάδα που ενθαρρύνειτη βία.

Το Twitter είπε ότι μια ομάδα λευκών εθνικιστών του «Identity Evropa»  χρησιμοποίησε έναν ψεύτικο λογαριασμό, @Antifa_US,  καλώντας σε βία στα περισσότερα λευκά προάστια, στο όνομα του κινήματος Black Lives Matter. Η κατάργηση του λογαριασμού αναφέρθηκε

για πρώτη φορά από το NBC News.

«Αυτός ο λογαριασμός παραβίασε την πολιτική χειραγώγησης και ανεπιθύμητων μηνυμάτων πλατφόρμας, συγκεκριμένα τη δημιουργία πλαστών λογαριασμών. Λάβαμε δράση αφού ο λογαριασμός έστειλε ένα Tweet που υποκίνησε σε βία και παραβίασε τους κανόνες του Twitter", ανέφερε η εταιρεία.

Το Twitter είπε ότι στοχεύει και άλλους ψεύτικους λογαριασμούς που διαχειρίζεται η Identity Evropa, αλλά δεν έφερε συγκεκριμένα  παραδείγματα. Η εταιρεία είπε ότι οι λογαριασμοί δημοσίευσαν  tweets μίσους με στόχο τη φυλή, τη θρησκεία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επιπλέον, το Facebook Inc δήλωσε την Τρίτη ότι έχει αναστείλει λογαριασμούς που σχετίζονται με λευκές εθνικιστικές ομάδες, αφού ορισμένοι υποστήριξαν να φέρουν όπλα στο τρέχον κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Οι αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν επίσης ότι αφαίρεσαν λογαριασμούς που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί στους Antifa, προκειμένου να προκαλέσουν δυσφήμιση στο αντιφασιστικό κίνημα.

Πολλά στελέχη του Facebook, συμφωνα με το Reuters,  περιέγραψαν τη δράση υπό τον όρο ότι οι λογαριασμοί δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν. Είπαν ότι ενήργησαν με βάση τη συμπεριφορά, όχι την πολιτική οποιουδήποτε περιεχομένου και ότι το Facebook δεν είχε χαρακτηρίσει τους Antifa ως επικίνδυνoυς.

Η εταιρεία είπε ότι εξέτασε  πιο προσεκτικά  λογαριασμούς που συζητούν διαμαρτυρίες όταν είδε λευκούς εθνικιστικούς λογαριασμούς που ενθάρρυναν τη βία.

Οι παραπλανητικοί λογαριασμοί antifa καταργήθηκαν για «μη αυθεντική συμπεριφορά», επειδή υποτίθεται ότι ήταν κάτι που δεν ήταν, είπε το Facebook.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει εάν είχε επικοινωνήσει με νομικές αρχές, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις επικείμενης απειλής.

Είναι πάντως γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια επιθετική ρητορική εκστρατεία κατά του κινήματος των Antifa στις ΗΠΑ τους οποίους θεωρεί ως υποκινητές  των βίαιων  επισοδείων  και ταραχών που ξέσπασαν την τελευταία βδομάδα σε όλη την αμερικανική επικράτεια, ως αντίδραση στη δολοφονία αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό.  

Λίγο μετά την δολοφονία και πριν ακόμη αρχίσουν τα σοβαρά επισόδεια, ο  Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Εντομεταξύ, το Facebook και ο ιδρυτής του Μάρκ Ζούκεμπεργκ δέχεται έντονη δημόσια κριτική από τους ίδιους τους εργαζομένους του για το γεγονός ότι αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία κρατώντας ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα