Κάτω από τα $31 το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Κάτω από τα $31 το βαρέλι υποχωρούν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις μαζικές πωλήσεις που οδήγησαν την τιμή του “μαύρου χρυσού” στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, εν μέσω των ενδείξεων ότι το Ιράν θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, του ισχυρού δολαρίου και της περιορισμένης ζήτησης.

Το αμερικανικό σημείο αναφοράς West

Texas Intermediate, συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, μετά την πτώση του κατά $1,75 στην αγορά της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, υποχωρεί εκ νέου στις αγορές της Ασίας κατά 87 σεντ, στα $30,54 το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2003, όταν βρισκόταν στα $29,66.

Το ευρωπαϊκό αργό Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, για παράδοση Φεβρουαρίου, μετά την πτώση του τη Δευτέρα κατά $1,61, υποχωρεί εκ νέου κατά 98 σεντ, στα $30,57 το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004, όταν βρισκόταν στα $29,95.

Οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί κατά 10% την περασμένη εβδομάδα καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας στον κόσμο, επισκίασαν τη σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

"Αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι δεν περιμένουν να δουν σημαντική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, έτσι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν χαμηλότερα, σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν εδώ για πολλά χρονιά, καθώς η ψυχολογία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο", δήλωσε στο AFP ο Fawad Razaqzada, αναλυτής στο Gain Capital.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να σταθμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους - συμπεριλαμβανομένης και της αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας και Ιράν – σε σχέση με τις προοπτικές για το ύψος της νέας προσφοράς που θα εισέλθει στην αγορά από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα