Η Τουρκία πέτυχε όλους τους στόχους αυτής της φάσης

Φαίνεται ότι η διαδικασία των συνομιλιών δεν έχει ως κύριο στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, μετεξέλιξης της ΚΔ. σε ομοσπονδία. Κύριος στόχος την πλειοψηφίας των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και του ΠτΔ είναι η αυτοδικαίωσή τους, επειδή οι περισσότεροι ήταν φανατικοί υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν.

Αυτή η ανανική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον ΠτΔ και τον ΥΠΕΞ, δεν ανησυχεί από την αποδόμηση και επικείμενη διάλυση της ΚΔ. Αυτό άλλωστε το είχαν αποδεχτεί από το 2004, όταν με απειλές και εξορκισμούς μας εκβίαζαν να αποδεχτούμε το σχέδιο Ανάν. Για τούτο

δεν διαμαρτύρονται, ούτε καταγγέλλουν ενέργειες της Τουρκίας, που περιγράφει την ΚΔ ως εκλιπούσα.

Προσπαθούν να πετύχουν μια λύση με επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή τουλάχιστον των βασικών του προνοιών. Τις είχαν αποδεχτεί τότε, τις αποδέχονται και τώρα. Μάλιστα για να διευκολύνουν την κατάσταση, έχουν αποδεχτεί και τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, για να έχουν και τη στήριξη του ΑΚΕΛ και προχωρούν παρακάτω με τη βοήθεια του κ. ‘Εϊντα. Μια λύση τύπου Ανάν θα είναι γι αυτούς επιτυχία και κυρίως αυτοδικαίωση για τη στάση τους το 2004.

Για τούτο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του καλού κλίματος και του καλού Ακκιντζί. ‘Οσο και να τους προκαλέσουν οι Τούρκοι, όσες διεκδικήσεις να εγείρουν στις συνομιλίες ή επί του εδάφους, όπως με την επιδρομή του ΜΠΑΡΜΑΡΟΣ, αυτοί προχωρούν ακάθεκτοι. Μένουν στοχοπροσηλωμένοι στη (διά)λύση τους. Και κατάφεραν να παρασύρουν μαζί τους όχι μόνο όλους τους Ανανιστές, αλλά και πολλούς δυσπραγούντες, που τους έκαμαν να πιστέψουν ότι η λύση θα λύσει και τα προβλήματά τους.

Από την άλλη η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης προχωρούν στα σχέδιά τους με μεθοδικότητα. Δεν επιδιώκουν τώρα τη λύση, που έχουν μακροπρόθεσμα σχεδιάσει. Ξέρουν ότι ακόμα μια τέτοια λύση δεν περνά στο δημοψήφισμα. Δεν αναμένουν λύση, αλλά την διατυμπανίζουν για να φαίνονται διαλλακτικοί και πρόθυμοι για λύση. ‘Εχουν στόχους και τους πετυχαίνουν χωρίς παραχωρήσεις.

Μέχρι τώρα έχουν πετύχει όλους τους στόχους που έθεσαν για το τελευταίο κύκλο των συνομιλιών. Οι στόχοι που έχουν επιτύχει είναι οι πιο κάτω:

1. Διεθνώς έχει εμπεδωθεί η ιδέα για ύπαρξη δυο ισοτίμων κρατών, που οι δύο ηγέτες τους συνομιλούν για να τα επανενώσουν σε ένα νέο κράτος.

2. Διεθνώς έχει εμπεδωθεί ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος πρόεδρος και Τουρκοκύπριος πρόεδρος, που εκπροσωπούν τα δυο κράτη.

3. Ανάγκασαν την πλευρά μας να διακόψει τις γεωτρήσεις και να αποδεχθεί ότι οι υδρογονάνθρακες είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και της λύσης.

4. Αναγνώρισαν θεωρητικά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, που είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά κατόρθωσαν να μας επιβάλουν τους σφετεριστές ως χρήστες με δικαιώματα επί των κλεμμένων περιουσιών, την κατοχή των οποίων θωρούν ως νέα πραγματικότητα, που εξουδετερώνει την ιδιοκτησία.

5. Αναγνωρίστηκε η δεύτερη ιθαγένεια σε κάθε συνιστόν κράτος. Παραχωρώντας αυτή την ιθαγένεια επιδιώκουν να μετατρέψουν όλους τους παράνομους έποικους σε πολίτες της νέας ομόσπονδης πολιτείας.

6. Δεν έχουν κάμει την παραμικρή παραχώρηση στα θέματα που συζητούνται, ενώ αντίθετα κέρδισαν ισότητα στη διακυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία της ομοσπονδίας και εξουσία και κυριαρχία στον συνιστόν κρατίδιό τους.

7. ‘Αφησαν στο τέλος όλα τα κεφάλαια για τα οποία απαιτούνται παραχωρήσεις της Τουρκίας, γιατί ουδέποτε θα αποδεχτούν τέτοιες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Απλώς ροκανίζουν το χρόνο, μέχρι να επιτύχουν την αποδοχή των δικών τους θέσεων και αναγνώριση των κατοχικών δεδομένων.

Αυτοί είναι οι στόχοι των πλευρών στις διαπραγματεύσεις. Εμείς δώσαμε και οι Τούρκοι πήραν. Οι ηγέτες μας επιδιώκουν την αυτοδικαίωση, που ούτε αυτήν θα την πετύχουν. Οι Τούρκοι πετυχαίνουν τους στόχους τους για αυτή την περίοδο και ετοιμάζονται για παρακάτω με πρώτο στόχο τον έλεγχο των υδρογονανθράκων. Θα τους αφήσουμε να το πετύχουν;

O Πέτρος Παντελίδη είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα