Κατήγγειλε την ΚΔ στην Κομισιόν ο Κιζίλγιουρεκ – Επιλεκτικές αναφορές

Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τα δικαιώματα των παιδιών μικτών γάμων στα κατεχόμενα επιχείρησε να βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ παρέθεσε μέρος της απάντησης της Επιτροπής επιλεκτικά, προτάσσοντας αυθαίρετα συμπεράσματα, περί ανάγκης λήψης μέτρων.

Ερώτημα προς την Κομισιόν για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να τερματιστεί η κατάφωρη παραβίαση – όπως σημειώνει –  των δικαιωμάτων των παιδιών μικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με Τούρκους,

που στερούνται το δικαίωμα στην Κυπριακή Ιθαγένεια, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση, παραθέτοντας αποσπασματικά την απάντηση της Κομισιόν και προτάσσοντας την αναφορά που θέλει τα κράτη-μέλη να τηρούν την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια, αγνοώντας, ωστόσο άλλες ουσιώδεις αναφορές.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωσή του καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οποιαδήποτε διάκριση ενάντια στα παιδιά μεικτών γάμων πρέπει να αναθεωρηθεί και η κυπριακή πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα»

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνει τρεις φορές στη σύντομη, δημοσιευμένη απάντησή του, ότι το κράτος μέλος έχει την ευχέρεια της απόφασης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως «εναπόκειται στην Κύπρο να αποφασίσει αν θα υπογράψει και θα κυρώσει την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια, η οποία αποτελεί πράξη διεθνούς δικαίου. Εναπόκειται επίσης στον εθνικό νομοθέτη να αποφασίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή ιθαγένεια, με βάση την καταγωγή» 

Συνεπώς, δίδεται ευχέρεια να ληφθούν ειδικά κριτήρια υπόψη, όπως το ότι το κοινοτικό κεκτημένο στα κατεχόμενα έχει ανασταλεί, λόγω της παράνομης κατοχής.

Επιπρόσθετα, η απάντηση καταλήγει πως η Επιτροπή είναι αρμόδια να παρεμβαίνει στο θέμα, μόνο αν τα κράτη παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ.


Η θέση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ αναφέρει στο ΣΙΓΜΑ πως «το ζήτημα πρέπει να λυθεί στην βάση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και του Συντάγματος της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνεται πάντως ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θα αυξάνονται διαρκώς». Στην συνέχεια, μερικώς διαφοροποιούμενο από την θέση του Ευρωβουλευτή του, διευκρινίζει ότι «κατ’ εμάς, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθεί συνολικά το ζήτημα αυτό είναι η λύση του Κυπριακού στην συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, ώστε μαζί με τον τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της πατρίδας μας, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ».

Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί  η χρονική συγκυρία, καθώς η απάντηση της Κομισιόν δόθηκε από τις 20 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα