Κατέστρεψαν την παραλία «Άμμος του Καμπούρη» - «Απειλές από υπόκοσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκάνδαλο με περιβαλλοντική καταστροφή της τοποθεσίας Άμμος του Καμπούρη προκύπτει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις συντελούνται από το 2012 μέχρι σήμερα. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κωνσταντίνου, οι οποίες μίλησαν για την υπόθεση.

Η κα. Ατταλίδου ανέφερε αρχικά ότι είναι μια πρακτική η οποία τα ιδιωτικά συμφέροντα καταστρέφουν το δημόσιο συμφέρον. «Ιδιωτικά συμφέροντα με μεγάλη επιρροή

έχουν καταστρέψει μια περιοχή η οποία θα έπρεπε να ήταν προστατευμένη γιατί ανήκει στο δίκτυο Natura».

Συμπλήρωσε ότι όχι μόνο δεν προστατεύτηκε αλλά πρέπει να τεθούν υπό διερεύνηση οι χειρισμοί της Αστυνομίας. «Ο δικαστής αφήνει μεγάλες σκιές για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την Αστυνομία, πώς συνέλλεξε μαρτυρίες και πώς ο δημόσιος κατήγορος δεν κατάφερε να αποδείξει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι».

Ακόμη είπε ότι ο τότε δήμαρχος της Αγίας Νάπας έστελνε επιστολή στον τότε Αρχιεπίσκοπο και του ζητούσε να παρέμβει στο Τμήμα Πολεοδομίας για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες δήθεν θα δημιουργούσαν πρόσβαση στους κατοίκους. «Ετοιμάζω πρόταση νόμου η οποία θα ζητά ευθύνη πολιτικών προσώπων και λειτουργών όταν καταστρέφεται το δημόσιο συμφέρον», είπε.

Τόνισε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας καλείται να πληρώσει ένα κόστος 190.000 ευρώ. «Πέραν των καταστροφών, ήρθε το κράτος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έδωσε χαλίτικη γη στην Αρχιεπισκοπή. Θα το καταγγείλω στην Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Η κα. Ατταλίδου επεσήμανε ότι «κάποιοι στο όνομα του κέρδους δεν διστάζουν να καταστρέψουν αυτό το οποίο αποτελεί στολίδι και θα φέρει και τους τουρίστες. Παίρνουν αρκετά εκατομμύρια τα οποία είναι παρκαρισμένα σε εξωτικούς προορισμούς και της Κύπρου της μένει η ζημιά».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθείται νομοθεσία η οποία θα αναγνωρίζει την οικοκτονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. «Οι άνθρωποι που κατήγγειλαν αυτές τις παραβιάσεις έχουν δεχτεί απειλές από τον υπόκοσμο. Κινδυνεύουν άνθρωποι επειδή το κράτος αντί να κάνει τη δουλειά του, προστατεύει αυτούς που δεν πρέπει». 

Από την πλευρά της η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Ειρήνη Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημερώθηκε με καταγγελία που είχε κάνει το Κίνημα Οικολόγων από το 2012. «Είχαν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες με τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η ενέργεια και να γίνει αποκατάσταση της περιοχής».

Συμπλήρωσε ότι έπεισαν την τοπική αρχή ότι πρέπει να γίνει πλήρης αποκατάσταση. «Έγινε μελέτη και εγκρίθηκε από το Τμήμα το 2019 και μέχρι σήμερα αναμένουμε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην αποκατάσταση».

Η κα. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη είδαν ότι υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα κάτι το οποίο δεν συνάδει καθόλου με τους όρους που είχαν βάλει για την αποκατάσταση».

Διαβάστε ακόμη: Ο χαρισματικός Κύπριος που χορεύει σε αναπηρικό αμαξίδιο (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατέστρεψαν, Άμμος, Καμπούρη #45 Απειλές, ΒΙΝΤΕΟ,katestrepsan, ammos, kabouri #45 apeiles, vinteo