Κατεχόμενα:Συμπαράσταση σε νεαρή που φυλακίστηκε για έκτρωση

Σε εκδήλωση στήριξης της Μελίς Ακτσιάλ, που καταδικάσθηκε σε 9μηνη φυλάκιση γιατί προχώρησε σε διακοπή της κύησής της στις 17-18 εβδομάδες στην ιδιωτική κλινική που τελούνταν παράνομες εκτρώσεις, προχώρησε ομάδα ατόμων σήμερα το πρωί μπροστά από τη “βουλή”, ενώ δύο “βουλευτίνες” του ΡΤΚ κατάθεσαν πρόταση που αυξάνει το νόμιμο όριο διακοπής μιας κύησης από τις 10 στις 20 εβδομάδες.

Η υπόθεση των παράνομων εκτρώσεων σε ιδιωτική κλινική της Κερύνειας, ολοκληρώθηκε με την απόφαση του “κακουργιοδικείου” νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και την καταδίκη τριών εκ των έξι κατηγορουμένων, σε συνολικά

11 χρόνια φυλάκιση. Η νεαρή 20χρονη που διέκοψε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της ενώ ήταν 17-18 εβδομάδων, υποβαλλόμενη σε καισαρική τομή από τον γιατρό που καταδικάσθηκε σε 4 χρόνια, είχε καταδικασθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε 9 μήνες φυλάκιση.

Η κοινή γνώμη στην τ/κ κοινότητα αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι ο γιατρός, η αναισθησιολόγος και η μαία που διενεργούσαν τις παράνομες εκτρώσεις και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες ακριβώς, είχαν δυσανάλογα μικρή ποινή σε σύγκριση με την 20χρονη. Μέσω του facebook δημιουργήθηκε η ομάδα “Δικαιοσύνη για τη Μελίς”, που πραγματοποίησε σήμερα την εκδήλωση έξω από τη “βουλή” με πλακάτ “Η γονιμότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα”.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας στήριξης της Μελίς, η Μεριέμ Γκιουρκούτ χαρακτήρισε σημαντικές τις αλλαγές που προτίθενται να γίνουν στη σχετική “νομοθεσία” για τις εκτρώσεις, ενώ σε μήνυμά τους στο facebook, τα μέλη της ομάδας γράφουν ότι η 20χρονη ήταν μόνη, αναγκάστηκε να χτυπήσει την πόρτα της κλινικής για να διακόψει την εγκυμοσύνη της και έχει εδώ και καιρό πληρώσει το τίμημα αυτής της πράξης. Ζητούν να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς χειροπέδες.

Οι “βουλευτίνες” του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά και Φαζιλέτ Οζντενεφέ, παρουσίασαν σήμερα τροποποιητικές προτάσεις για την αλλαγή του περί ποινών “νόμου”, που περιλαμβάνει αύξηση του ορίου διακοπής μιας κύησης στις 20 εβδομάδες, αλλά αυτό προκαλεί αντιδράσεις από κάποιους επιστήμονες και γιατρούς, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

Να σημειωθεί ότι το νεαρό ζεύγος γιατρών, που είναι και οι ιδιοκτήτες της κλινικής, αλλά και μια νοσοκόμα, αθωώθηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα