Οι ΥΠΑΜ ΗΠΑ και Βρετανίας επικρίνουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ

Οι Υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και ΗΠΑ κάλεσαν από κοινού τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να τηρήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του στρατηγό Τζέιμς Μάτις, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον είπε ότι οι υπόλοιπες χώρες

που δεν πληρούν τις δεσμεύσεις τους, θα πρέπει αν όχι να πιάσουν άμεσα τον στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, τουλάχιστον να συμφωνήσουν σε ετήσιες αυξήσεις.

Δύο ημέρες μετά από την ενεργοποίηση του Brexit, ο κ. Φάλον επέκρινε τους Ευρωπαίους συμμάχους που δεν τηρούν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις και δήλωσε ότι η Βρετανία «δεν έχει σπουδαιότερο φίλο από τις ΗΠΑ».

Ο στρατηγός Μάτις ανταπέδωσε, λέγοντας ότι «ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Βρετανίας χρειάζεται τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως το ΝΑΤΟ πρέπει να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές δομές του, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη λήψη αποφάσεων και η σφαιρική αντιμετώπιση όλων των απειλών.

«Η ασφάλειά μας είναι πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε στιγμή μετά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ο Μάικλ Φάλον.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, τη σύναψη συμβολαίου ύψους 90 εκατομμυρίων λιρών, ώστε η βρετανική οπλοβιομηχανία BAE Systems να στηρίξει τη συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, ένα ακριβό κοινό αμυντικό πρόγραμμα των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση και το μέλλον της Συρίας, την αντιμετώπιση της Ρωσίας και τον πόλεμο κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα