Κατεχόμενα:Μια "εκλογική περιφέρεια" αποφάσισε η "βουλή"

Μια «εκλογική περιφέρεια» θα αποτελούν πλέον τα κατεχόμενα μετά την ομόφωνη έγκριση χθες από τη “βουλή” του τροποποιητικού “νόμου” που είχε αρχίσει να ετοιμάζεται επί “διακυβέρνησης” ΡΤΚ – ΔΚ, συζητήθηκε επί συνεργασίας ΡΤΚ - ΚΕΕ και ψηφίστηκε ως η “πρώτη πράξη” μετά την ανάληψη της “κυβέρνησης” ΚΕΕ – ΔΚ.

Όπως παρατηρεί ο τ/κ Τύπος, ο “νόμος” θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί

και δημοσιευθεί στην “επίσημη εφημερίδα”. Σύμφωνα με το “νόμο” δεν θα υπάρχουν πλέον πέντε “εκλογικές” περιφέρειες αλλά μία, οι υποψήφιοι θα περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο κατάλογο και οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν "βουλευτές" σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή και όχι μόνο στην περιοχή στην οποία κατοικούν.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι ο αριθμός των “βουλευτών” θα παραμείνει ίδιος, 50 και θα κατανέμονται, όπως και τώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, δηλαδή, η Λευκωσία θα έχει 16 “βουλευτές”, η Αμμόχωστος 13, η Κερύνεια 10, η Μόρφου 6 και το Τρίκωμο 5 “βουλευτές”.

Ο ψηφοφόρος που θα επιλέξει ένα μόνο κόμμα θα μπορεί να ψηφίσει μέχρι και τους μισούς υποψήφιους “βουλευτές” αυτού του κόμματος σε κάθε “επαρχία”. Αυτός που θα επιλέξει τη συνδυασμένη ψήφο, δηλαδή την οριζόντια ψηφοφορία, θα μπορεί να ψηφίσει τους μισούς από τους υποψηφίους ενός κόμματος ή τους ανεξάρτητους υποψήφιους σε μια “επαρχία”. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε τουλάχιστον 24 και έως και 50 υποψηφίους “βουλευτές”.

Για να μπορεί κάποιος να κατέλθει ως υποψήφιος “βουλευτής” θα πρέπει να ζει μόνιμα σε μια περιοχή τουλάχιστον για δύο χρόνια. Εάν κάποιος κατά τα τελευταία δύο χρόνια (πριν τις “βουλευτικές εκλογές”) άλλαξε διεύθυνση κατοικίας και δεν έχει μόνιμη κατοικία κάπου, θα μπορεί να κατέλθει ως υποψήφιος στην επαρχία που έζησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ΓΓ του ΡΤΚ, δήλωσε ότι οι 50 υποψήφιοι ενός κόμματος θα είναι σε μια ενιαία λίστα και θα αναφέρεται η “επαρχία” στην οποία κατέρχονται υποψήφιοι. Ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου, του ΔΚ, ανέφερε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εξηγηθούν λεπτομερώς στον κόσμο και πρόσθεσε ότι καταργείται η “περιφερειοποίηση”, αλλά οι ποσοστώσεις ανά “επαρχία” θα παραμείνουν.

Ο Ναζίμ Τσαβούσογλου, του ΚΕΕ και προσφάτως “υπουργός” γεωργίας, ανέφερε ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων θα δείξουν και την έκταση των αλλαγών που θα επιφέρει ο “νόμος”.

Πιο επιφυλακτικοί, δύο από τους τέσσερις ανεξάρτητους “βουλευτές”. Ο Χακάν Ντντσγιουρέκ που δήλωσε ότι ακόμη και εκείνοι που συνέταξαν το “νόμο” έχουν ερωτήσεις για το πώς θα διεξάγεται η ψηφοφορία και θα υπολογίζονται οι “ψήφοι”, λέγοντας ότι εκεί και όπου υπάρχει ασάφεια θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ο Χασάν Τατσόι είπε ότι ορισμένα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με μια ενιαία λίστα.

Το Λαϊκό κόμμα (HP) με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο νέος «νόμος» περιλαμβάνει αντιδημοκρατικά στοιχεία, η χρήση της “συνδυασμένης ψήφου” θα κάνει εξαιρετικά περίπλοκη την κατάσταση και ο “νόμος” αυτός παρεμβαίνει στην επιλογή του “λαού”.

Ο πολιτιστικός σύλλογος όσων προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας και μένουν στα κατεχόμενα εξέδωσε επίσης ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι ο “νόμος” θα δημιουργήσει ένα πιο περίπλοκο και πιο άδικο “εκλογικό σύστημα” εξαγγέλλοντας ότι μπορεί και να προσφύγουν στο "συνταγματικό δικαστήριο" για την ακύρωση του “νόμου”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα