Κατεχόμενα: Ζητούν συμμετοχή στον ΠΟΥ, αλλά το σύστημα υγείας δεν είναι καλό

Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής Δρ. Ριφάτ Ατούν, πρόεδρος του Τμήματος Συστημάτων Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Düzen (10.05.20), δήλωσε ότι μόνο το τεστ PCR μπορεί να δείξει αν  κάποιος έχει ή δεν έχει τον ιό COVID-19.

Όπως αναφέρει η μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, ο καθηγητής Δρ. Ατούν εξήγησε ότι έχουν μόλις ξεπεράσει τα πρώτα εκατό μέτρα, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός είναι μια μαραθώνια

επιδημία και βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Εφιστώντας την προσοχή ότι το δεύτερο στάδιο είναι το δυσκολότερο και το σημαντικότερο, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διενέργεια των τεστ αντιγόνων και αντισωμάτων για τον ιό COVID-19 στο δεύτερο στάδιο.

Υπογραμμίζοντας ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ένα οικουμενικό, υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι μεταξύ των ετών 2007-2008, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα μαζί με μια ομάδα, ως επίσημος εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και πρόσθεσε τα εξής:

«Μέσα στα πλαίσια του ΠΟΥ, ετοιμάστηκε μια μελέτη, παραδόθηκε, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Βλέπουμε και τις παρενέργειες. Είχαμε αναπτύξει κάποιες λύσεις για να στηθεί ένα καλό σύστημα υγείας. Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε, αν εφαρμόζονταν αυτά, σήμερα θα υπήρχε ένα καλό σύστημα υγείας στην ‘ΤΔΒΚ’. Η πρώτη βαθμίδα δεν λειτουργεί καλά, δεν υπάρχει αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς γίνεται η χρηματοδότηση του συστήματος υγεία. Γι’ αυτό τα έξοδα υγείας επιβαρύνουν τα άτομα. Το σύστημα υγείας πρέπει να λειτουργεί ακέραια… Δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένα οικουμενικό, υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας στην 'Βόρεια Κύπρο'». 

Διαβάστε επίσης: «Αγωγός κορωνοϊού» ο τουρκικός κατοχικός στρατός; - Οδοφράγματα &τουρισμός

Επιστολή Όζερσαϊ στον ΠΟΥ – Ζητά να προστεθούν και οι στατιστικές των κατεχομένων στα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ

Η Vatan (10.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος μπορεί να είναι η πρώτη «χώρα» στον κόσμο στην οποία δεν εμφανίστηκε κρούσμα της ασθένειας Covid-19 εδώ και 22 ημέρες.

Ο Όζερσαϊ ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΠΟΥ για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού που διεξήγαγαν στα κατεχόμενα από τις 10 Μαρτίου και εντεύθεν εφαρμόζοντας τις οδηγίες του διεθνούς οργανισμού. Σημείωσε ότι μέχρι τις 8 Μαΐου διαπιστώθηκαν 108 κρούσματα και έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα, ενώ όλοι όσοι νόσησαν με Covid-19 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο. Επισημαίνοντας ότι από τις 4 Μαΐου άρχισαν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνουν, ανέφερε και τα εξής ο Όζερσαϊ:

«Απαιτώ από τον ΠΟΥ, που η αποστολή του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων υγείας ολόκληρης της ανθρωπότητας, να αποδεχθεί αυτή την σημαντική επιτυχία της μη-αναγνωρισμένης 'ΤΔΒΚ' εναντίον του Covid-19, χωρίς να προβαίνει σε διακρίσεις στην βάση πολιτικών συμφερόντων σε ένα τέτοιο ζήτημα υγείας. Απαιτώ να προστεθούν και οι στατιστικές και οι εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων στα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ».

Η Kıbrıs (11.05.20) γράφει ότι την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έλκυσε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών που άρχισε στις 22 Απριλίου μέσω διαδικτύου ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Μεχμέτ Χάσγκιουλερ για να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι συνδεδεμένο μέλος (associate member) του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκστρατεία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και ακολουθείται και από την Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΠΟΥ, Gabby Stern.

Ενδιαφέρον για την εκστρατεία που άρχισε στο Twitter επιδείχθηκε και από αρκετές τουρκικές εφημερίδες και κανάλια όπως οι Cumhuriyet, Milliyet, Haber Türk, Fox TV, Artı TV, Bengü Türk TV και Sputnik Türkiye, που φιλοξένησαν δηλώσεις του Χάσγκιουλερ.

Ενδιαφέρον για την εκστρατεία επέδειξαν και ξένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, όπως η συντάκτης του The Economist για θέματα υγείας Natasha Loder, που χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρωτοβουλία του Χάσγκιουλερ.

Αρχίζει η κατ’ οίκον διανομή φαγητού από σήμερα

Η Diyalog (11.05.20) γράφει ότι σήμερα αρχίζει η κατ’ οίκον διανομή φαγητού και οι παραγγελίες φαγητού take away από εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και παρόμοιους χώρους εστίασης που παρέμειναν κλειστοί από τις 14 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όσοι από τους εν λόγω χώρους υποβάλουν τους εργαζόμενούς τους σε τεστ για κορωνοϊού με αρνητικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: 

Για «Εξόριστη Κυβέρνηση Δυτικής Θράκης» φωνάζουν στα κατεχόμενα

Τουρκικό περιοδικό «στοχοποιεί» Οικουμενικό Πατριάρχη ως συνεργάτη του Γκιουλέν

Σπάνιο βίντεο: Κύπριοι στρατιώτες τραγουδούν καθώς πάνε στον Β' Παγκ. Πόλεμο

Keywords
Τυχαία Θέματα