Κατεχόμενα: «Στρατιωτική παρέμβαση στα μπακάλικα»

Ποικίλα είναι τα θέματα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με την αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών να μη δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα, πλην μίας εξαίρεσης.

Τα κύρια θέματα είναι ο μεγάλος αριθμός υπό ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, οι δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου» σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, η πώληση παράνομων προϊόντων σε στρατιωτικές καντίνες, αλλά και η σύλληψη 56χρονου ως ύποπτου για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών.

Η εφημερίδα

«Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «`Στρατιωτική` παρέμβαση στα μπακάλικα», γράφει ότι αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών καντινών/μπακάλικων στο ψευδοκράτος, ενώ σε αυτά πωλούνται προϊόντα που θεωρούνται παράνομα. Οι καντίνες αυτές πωλούν τα προϊόντα σε αφορολόγητες τιμές, γεγονός που επηρεάζει τα τοπικά μπακάλικα. Γράφει, ακόμα, ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο κατεχόμενο χωριό Καλυβάκια το φεστιβάλ κυπριακής παράδοσης. Αναφέρεται, ακόμα, στην αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν πλήρωσε το πρόστιμο ο Χατζί Αλί», γράφει ότι ο επιχειρηματίας Μουσταφά Χατζί Αλί δεν έχει ακόμη πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε το 2016 από το «συμβούλιο ανταγωνισμού», ύψους 236 χιλιάδων τουρκικών λιρών (45 χιλιάδες ευρώ). Αλλού αναφέρει ότι το «ίδρυμα» για την κατεχόμενη Λευκωσία, στην προσπάθειά του να πείσει ότι η Λευκωσία είναι μια πόλη με πολλά μνημεία και ήρωες από τα οθωμανικά χρόνια, κτίζει σε όλη την πόλη διάφορα μνημεία εις μνήμη ηρώων, οι οποίοι όμως ποτέ δεν υπήρξαν. Αλλού γράφει ότι, σε ομιλία του σε πολιτιστική εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και έκανε ειδική αναφορά στα οθωμανικά μνημεία στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση», αναφέρεται στην αποψινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι έχουν να συναντηθούν από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο «υπουργός τουρισμού» Φικρί Ατάογλου είπε ότι το «υπουργείο» στοχεύει στην αύξηση του τουρισμού, με στόχο το 2021 ο αριθμός των τουριστών να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Αναφέρεται, ακόμα, στον ξαφνικό θάνατο ενός εκ των διευθυντών γνωστού ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πνίγεται η χώρα», αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό υπό ανέγερση φοιτητικών εστιών στα κατεχόμενα και γράφει ότι λειτουργούν ήδη 76 εστίες, άλλες 12 βρίσκονται υπό ανέγερση, ενώ έχουν δοθεί άδειες οικοδομής για 88 συνολικά φοιτητικές εστίες. Αλλού γράφει ότι πυρκαγιά που ξέσπασε σε σκουπιδότοπο μεταξύ κατεχόμενης Βατυλής και Άρσους είχε ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλος αριθμός δέντρων. Γράφει, ακόμα, για την υπόθεση της σύλληψης ενός 56χρονου, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση νεαρών γυναικών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Οι υποθέσεις διαφθοράς πρέπει να φτάσουν ενώπιον δικαστηρίου», δημοσιεύει συνέντευξη της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ στην εφημερίδα. Η κ. Σεφίκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις διαφθοράς, λέγοντας ότι οι καταγγελίες εναντίον πολιτικών προσώπων δεν φτάνουν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη 56χρονου, ο οποίος είναι ύποπτος για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης δύο αλλοδαπών φοιτητριών. Γράφει, ακόμα, ότι μετά από 9,5 μήνες οι δύο ηγέτες συναντώνται απόψε, στις 7:00, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου και Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στη νεκρή ζώνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα