Κατεχόμενα: Ο "σεισμός Ζαράμπ στην Τουρκία"

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στις εξελίξεις στην υπόθεση Ρεζά Ζαράμπ, η οποία άρχισε να εκδικάζεται σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στις εργασίες στο παράνομο αεροδρόμιο, στα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν 506 οροθετικά άτομα με AIDS στα κατεχόμενα και στην επέτειο ενός χρόνου από τον θάνατο των μαθητών σε τροχαίο δυστύχημα στον Πενταδάκτυλο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Σεισμός Ζαράμπ στην Τουρκία»,

γράφει ότι άρχισε στη Νέα Υόρκη η εκδίκαση της υπόθεσης του Τούρκου επιχειρηματία, ιρανικής καταγωγής, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του δικαστή με χειροπέδες στα πόδια και στολή φυλακισμένου. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του τέως «διευθυντή» θρησκευτικών θεμάτων Αχμέτ Γιονλούερ σχετικά με την απόφασή του να μην είναι «υποψήφιος» στις επικείμενες «εκλογές» Ιανουαρίου. Γράφει, ακόμα, ότι στην «επίσημη» εφημερίδα της 27ης Νοεμβρίου ανακοινώνεται και νέος «τροποποιημένος νόμος» που αφορά τη μεταφορά επιβατών με ιδιωτικό όχημα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πραγματικότητα που φοβίζει», γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ιατρικού συλλόγου στα κατεχόμενα, πέραν των 500 είναι τα οροθετικά περιστατικά του ιού HIV/AIDS στα κατεχόμενα, από τους οποίους μόνο οι 55 είναι Τουρκοκύπριοι. Γράφει, ακόμα, ότι σειρά επαφών πραγματοποιεί στην Άγκυρα ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ. Αλλού γράφει για τον αναπάντεχο θάνατο συζύγου γνωστού ιατρού στα κατεχόμενα, μετά από επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση πέτρας από τη χοληδόχο κύστη.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «54 χρόνια: Νοσταλγία πάνω από τον τάφο», αναφέρεται στην περίπτωση της οικογένειας Ντεπρελί, η οποία μόλις την προηγούμενη βδομάδα έμαθε ότι ο πατέρας, ο οποίος αγνοείται από το 1963, είναι θαμμένος σε κοιμητήριο κοντά την Πύλη Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γράφει, ακόμα, ότι ξεκίνησε χθες σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη η εκδίκαση της υπόθεσης του Τούρκου επιχειρηματία, ιρανικής καταγωγής, Ρεζά Ζαράμπ. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του «υπουργού» οικονομιών Σερντάρ Ντενκτάς σχετικά με την οικονομία των κατεχομένων, δηλώνοντας, λίγο πριν τις «εκλογές», ότι έχει καταφέρει να θέσει τα σωστά θεμέλια για καλή οικονομία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Υπάρχει η απαγόρευση, κανείς όμως δεν την εφαρμόζει», γράφει ότι σύμφωνα με «νόμο» περί ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτικών ιατρικών κέντρων και ιδιωτικών νοσοκομείων απαγορεύεται η πραγματοποίηση τοκετών στους χώρους αυτούς, αλλά κανείς δεν εφαρμόζει τον «νόμο», χωρίς, όμως, να υπάρχουν κυρώσεις εναντίον των παραβατών. Γράφει, ακόμα, ότι 506 άτομα είναι οροθετικοί με τον του ιό HIV/AIDS στα κατεχόμενα. Αναφέρει, ακόμα, ότι οι εργασίες επέκτασης στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου για το νέο τερματικό έχουν σταματήσει, αφού λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας είναι οικονομικά ασύμφορο να αγοραστούν υλικά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ακόμα και ένα καρφί δεν κουνήθηκε», γράφει ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τον τραγικό θάνατο των τριών ατόμων, ανάμεσά τους και μαθητές, σε θανατηφόρο στον Πενταδάκτυλο και ακόμα δεν έχει γίνει επιδιόρθωση του δρόμου, ο οποίος είναι γεμάτος με λακκούβες και επικίνδυνος. Η εφημερίδα αναφέρεται, ακόμα, σε δηλώσεις των συγγενών των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο, αλλά και στη 18χρονη σήμερα Χαβά, που κατάφερε να επιβιώσει μετά τον βαρύ τραυματισμό της στο κεφάλι. Η εφημερίδα δεν προβάλλει άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα