Κατεχόμενα: Κατηγορίες κατά ΚΔ-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ από Αριστερά και Δεξιά

Η Haberatör (14.08.20), όπως πληροφορεί το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις και πρόσθεσε ότι η μέθοδος που ακολουθούν οι χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο για να καθορίσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη έφερε στην ημερήσια διάταξη την θερμή σύγκρουση. 

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Νταβουλτζού εξέφρασε την άποψη ότι για επίλυση των προβλημάτων πρέπει όλες οι χώρες

να εισακούσουν τις εκκλήσεις για συμμετοχή σε μιαν διάσκεψη το συντομότερο, στην οποία να διαπραγματευτούν με καλή βούληση όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. 

Σημειώνοντας ότι επικαλύπτονται σε πολλά σημεία οι ΑΟΖ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νταβουλτζού επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων με διαπραγματεύσεις έχοντας ως βάση την καλή βούληση και τον αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα της άλλης πλευράς. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Φαίνεται ότι στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ελλάδα ακολουθούν μιαν στάση που παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ εξ ονόματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Αυτή είναι μια λανθασμένη στάση και δεν ωφελεί κανέναν. Η μορφή λύσης των επικαλύψεων της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να είναι η χρήση στρατιωτικής ισχύος ή η απειλή πολέμου. Ποτέ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η πραγματικότητα ότι ο πόλεμος είναι καταστροφή για όλους. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τις επικαλύψεις πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματίας και διαπραγμάτευσης».

Η Hakikat (14.08.20) γράφει ότι ο Ζορλού Τορέ, λεγόμενος «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «αντιπρόεδρος» της «βουλής» του αποσχιστικού καθεστώτος που εδρεύει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία και το Ισραήλ, που συνάπτουν στρατιωτικές συμφωνίες και κάνουν ασκήσεις με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, δίδουν θάρρος στην Ελλάδα και στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και κλιμακώνουν την ένταση. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τορέ υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας, η εχθρότητα ειδικά της Γαλλίας προς το τουρκικό έθος ήταν τόσο μεγάλη όσο και αυτή του «διδύμου Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι».

Αναφερόμενος στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας ευθύνης τους, ο Τορέ την χαρακτήρισε «κλιμάκωση της εχθρότητας κατά των Τούρκων» και ισχυρίστηκε ότι το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι» συνεχίζει να απειλεί το παράνομο καθεστώς της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία βρίσκοντας στρατιωτικούς συμμάχους.    

Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Τουρκογαλλική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», η Detay (14.08.20) αναφέρεται στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας σε περιοχή που συμπεριλαμβάνει τον χώρο που η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στην δήλωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού που χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική NAVTEX.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 19η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είπε: «Είπαμε μην επιτεθείτε στο Ορύτς Ρέις μας, αν επιτεθείτε θα πληρώσετε βαρύ τίμημα και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση». 

Διαβάστε επίσης: Μαζεύει το τουρκικό αφήγημα για τη «Λήμνο» η Hürriyet

Keywords
Τυχαία Θέματα