Κατεχόμενα: Διώχνουν βοσκούς από βουνά λόγω παράνομης λατόμευσης (ΦΩΤΟ)

Σε αποχώρηση κυρίως τις ορεινές περιοχές προχωρούν αρκετοί βοσκοί που διαμένουν στα σκλαβωμένα εδάφη εξαιτίας της ασύδοτης επέκτασης κατασκευών και καταστροφής του περιβάλλοντος.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Agence France-Presse (ΑFP)  για να τροφοδοτήσουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των ξενοδοχείων, των εξοχικών κατοικιών και της οδοποιίας, τα λατομεία τρώνε τα βουνά όπου βόσκουν οι κατσίκες τους.

«Θα πρέπει να φύγω επειδή δεν έχω μέλλον εδώ», δήλωσε  ο 55χρονος κτηνοτρόφος Jamal o οποίο παράγει χαλούμι αλλά  οι εκσκαφείς που  έρχονται για να συλλέξουν πετρώματα σηκώνουν σκόνες που τρομάζουν

τα ζώα.

Όπως σημειώνεται σε ορεινές περιοχές, η βλάστηση έχει εξαφανιστεί.

Ψευδοαστυνομικοί του Αττίλα ζητούν απομάκρυνση από τον  βοσκό, καθώς μια έκρηξη πυροδοτεί ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και μέρος του στρώματος του βράχου καταρρέει. Σε άλλο βουνό ο ίδιος είπε πως τραυματίστηκε  σημειώνοντας «Οι βράχοι έπεσαν σαν βροχή πάνω μας» , είπε.

Ενώ δηλώνει πως κατανοεί την «ανάγκη  αξιοποίησης της πέτρας κατασκευής», ελπίζει ότι η εταιρεία εργάζεται στην περιοχή θα τον βοηθήσει να βρει πιο ήσυχα βοσκοτόπια.

«Σήμερα, το νησί τροφοδοτείται  (οικονομικά) από τον τουρισμό, επομένως χρειαζόμαστε ξενοδοχεία, ξενώνες, δρόμους και αεροδρόμια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εκμετάλλευση των λατομείων", δήλωσε στην εφημερίδα AFP η Cenk Sarper, επικεφαλής της Union Stone Quarries Union.

Είπε ότι τα λατομεία λειτουργούν σε περιοχές μακριά από οικιστικές ζώνες «όπου δεν υπάρχουν δέντρα ή ζώα».

Περισσότεροι από 12.000 τόνοι πετρωμάτων εξάγονται καθημερινά το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης λατομείων - ή περίπου 33 κιλά (73 λίβρες) κατά κεφαλήν. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 18 χιλιόγραμμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, ένας εργολάβος δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς  «δεν έκαναν όλα τα δυνατά για να περιορίσουν την ορατή ρύπανση».

Το γδαρμένο βουνό στην σκλαβωμένη  Κυθρέα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Κάποιοι κατηγορούν τις εταιρείες από την Τουρκία ότι είναι λιγότερο πιο ευαίσθητες από τους Τουρκοκύπριους.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης βιολόγων στα κατεχόμενα  Κύπρο, Hasan Sarpten, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μεγάλο λατομείο εγκρίθηκε μακριά αδειοδοτημένη περιοχή , στα δυτικά.

«Δεν εφαρμόζουν τις καλύτερες μεθόδους» από περιβαλλοντική άποψη, ανέφερε, επικρίνοντας την έλλειψη ρύθμισης από τις τουρκοκυπριακές «αρχές].

Για τον Pascal Peduzzi, διευθυντή του UN Environment Global Resource Information Database στη Γενεύη, "υπάρχουν τεράστια απορρίμματα - δεν είμαστε σε θέση βιώσιμης ανάπτυξης".

Είπε ότι η εναλλακτική λύση ήταν ένας πολλαπλασιασμός των κτιρίων φαντασμάτων όπως αυτά που άφησαν πίσω στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο, όταν η έκρηξη στράφηκε προς αποτυχία.

Στα κατεχόμενα ωστόσο οι κατασκευές συνεχίζονται,  αφού η  επέκταση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου  βρίσκεται σε εξέλιξη για να φιλοξενήσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως.

Στην ανατολική ακτή κοντά στην κατεχόμενη  Αμμόχωστο, έχει ξεφυτρώσει ένα ξενοδοχείο με 2.500 δωμάτια και χιλιάδες διαμερίσματα

Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι άδειο, λένε οι κάτοικοι. .Διαφημίσεις πάντως στα ρωσικά και τα αγγλικά το θεωρούν «τόπο ειρήνης και ευτυχίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα