Κατεχόμενα: Αναβρασμός στην "Κεντρική τράπεζα"

Οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων περί ισότητας, οι κατηγορίες του Κουντρέτ Οζερσάι ότι στην «κεντρική συνεργατική τράπεζα» γίνονται παρατυπίες για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, η συνέντευξη της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου», οι δηλώσεις του «προέδρου» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και η απογοήτευση ότι δεν αξιοποιείται για τουριστικούς λόγους το «χάνι των Κουμαρτζήδων» στην κατεχόμενη Λευκωσία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Παρατυπίες στην κεντρική

συνεργατική τράπεζα», αναφέρεται στις κατηγορίες του Κουντρέτ Οζερσάι ότι στην «κεντρική συνεργατική τράπεζα» στα κατεχόμενα γίνονται παρατυπίες, παραβιάζεται το καταστατικό και τα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» βρίσκουν τρόπους να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο «αρχίατρος» στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία Μπουλέντ Ντιζνταρλί, αναφέρθηκε στα προβλήματα στη «δημόσια υγεία» και στην ψυχολογία του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και των ασθενών, όταν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και η άμεση περίθαλψη. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ο χρόνος θα εδραιώσει δύο κράτη», αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κάλεσε τους Ε/κ να αξιολογήσουν με σοβαρότητα την κατάσταση, γιατί η πάροδος του χρόνου μπορεί να εδραιώσει δύο χωριστά κράτη. Αλλού γράφει ότι ο καρδιολόγος Μπαρίς Μπουγάν, σε δηλώσεις του σχετικά με την υπέρταση, είπε ότι η ασθένεια αυτή είναι σιωπηλή και κάλεσε τον κόσμο να κάνει αναλύσεις. Αναφορά γίνεται και στις κατηγορίες του Κουντρέτ Οζερσάι σχετικά με τα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» της «κεντρικής συνεργατικής τράπεζας» και ότι αυτά παραβιάζουν το καταστατικό και τους «νόμους» προς όφελός τους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η κυβέρνηση δεν κάνει το καθήκον της», αναφέρεται σε δηλώσεις του «προέδρου» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα, Αϊφέρ Σαίντ Έρκμεν, ο οποίος είπε ότι οι σχέσεις της «επιτροπής» με την παρούσα «κυβέρνηση» δεν είναι καλές, ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που αποτείνονται για αποζημιώσεις και ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της «επιτροπής» είναι ευθύνη της «κυβέρνησης». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το Κυπριακό ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και ότι η πάροδος του χρόνου θα εδραιώσει δύο κράτη. Γράφει, ακόμα, ότι 71χρονος τουρίστας πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Λαπήθου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Και να αυξηθούν οι μισθοί, η τιμή συναλλάγματος τούς μειώνει και πάλι», γράφει ότι παρά την αύξηση, τον Απρίλιο, στους μισθούς των «δημοσίων» υπαλλήλων κατά 10% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, εντούτοις η διαφορά είναι μικρή, αφού η τιμή συναλλάγματος της τουρκικής λίρας είναι ψηλή. Αναφορά γίνεται και στην απογοήτευση στους καταστηματάρχες, που προκάλεσε το γεγονός ότι παρά το ότι έγινε αναστύλωση και ανακαίνιση στο «Χάνι των Κουμαρτζήδων» στην κατεχόμενη Λευκωσία, εντούτοις η τουριστική κίνηση δεν αυξήθηκε. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κατά τους πρώτους μήνες του 2017 πωλήθηκαν 1207 οχήματα στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου μίλησε», αναφέρεται στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε η Ναρίν Φερντί Σεφίκ, «πρόεδρος» του «ανώτατου δικαστηρίου», στην εφημερίδα, η οποία είπε ότι έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις ναρκωτικών στα κατεχόμενα, ότι για να λυθεί το πρόβλημα στον τομέα της υγείας δεν χρειάζεται νέος «νόμος» αλλά τροποποίηση του υφιστάμενου και ότι θα συνεχιστεί η κατεδάφιση των παράνομων υποστατικών στις παραλίες της Καρπασίας. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα