Κατάθεση Συλικιώτη: Το τηλεφώνημα Αναστασιάδη και οι διευκρινίσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε η κατάθεση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Στην κατάθεσή του στις 17 Δεκεμβρίου ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε για μια περίπτωση επενδυτή για τον οποίο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν τότε, ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι, «το πρόβλημα που υπήρξε είναι ότι δημοσιεύθηκε και μάλιστα

στην εφημερίδα "Αλήθεια" πρωτοσέλιδο, είπα το και προηγουμένως ότι διέρρευσε από τη Βουλή και είχαμε και άλλα δημοσιεύματα, τα οποία δεν ήταν επικριτικά της κυβέρνησης, όμως είχε δημιουργηθεί με τον κύριο "ΧΧΧ" ένα ζήτημα τότε στη Μόσχα, δημοσίευσε αν δεν κάνω λάθος η εφημερίδα "Κομερσάτ", είναι από την πιο μεγάλη εφημερίδα σε κυκλοφορία και οικονομική εφημερίδα της Μόσχας, υπήρξε ένα θέμα που έχει να κάμει με τη διαρροή του ονόματος. 

 Τότε από το γραφείο του κυρίου Αναστασιάδη με πήραν και τους είπα ότι δεν είναι που το Υπουργείο που διέρρευσαν τα στοιχεία, αλλά από τη Βουλή, ακριβώς η επικοινωνία μου με τον κύριο Αναστασιάδη είχε γίνει για αυτούς τους λόγους. 

 Μάλιστα αν θυμάμαι καλά, του είχα στείλει και άλλα δημοσιεύματα, όχι γι' αυτό, για άλλες περιπτώσεις, για να του αποδείξω ότι τα στοιχεία διέρρεαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά την άποψη μου αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται θέμα δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων».

Ερωτηθείς για άτομα υψηλού κινδύνου που πολιτογρφήθηκαν επί θητείας του, τα οποία ήταν υψηλού κινδύνου ή άτομα που στη συνέχεια τους αποστερήθηκε η πολιτογράφηση λόγω προβλημάτων ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι, "κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε γι' αυτούς που αναφέρατε, δεν θυμούμαι να υπήρξε το οποιοδήποτε πρόβλημα, μιλούμε απ' ό, τι θυμούμαι για επενδυτές σημαντικούς με σημαντικές δραστηριότητες στη Ρωσία και αλλού στο εξωτερικό. Τώρα, αντιλαμβάνεστε κύριε Πρόεδρε αν προέκυπτε ο έλεγχος εκ των υστέρων δεν μπορούμε να γνωρίζαμε το 2009, το 2010, το 2011 κάποιος ότι θα είχε πρόβλημα εκ των υστέρων».

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι  επειδή οι πολιτογραφήσεις ήταν  λίγες και δεν παρουσιαζόταν πρόβλημα, κατά την έκφρασή του, ούτε υπήρχαν συστάσεις από ευρωπαϊκό ή διεθνή οργανισμό, δεν ήταν αναγκαία η ύπαρξη κανονισμών.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι "ενδεχομένως να ήταν σωστό να υπήρχε ολοκληρωμένη νομοθεσία". 

Διαβάστε επίσης 

Σαββίδης,Ασσιώτης&Παπακυριακού στην Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα