Καταρρέει η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Δύσκολα αλλάζει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΙΓΜΑ, επιμένει σε άλλη λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 

Επικαλείται την ταχύτητα υλοποίησης του Euroasia Interconnector, ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι οικονομικοί λόγοι που προκρίνει εθνικό έργο. 

Συνεπώς, τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν ότι  καταρρέει

το EuroAsia, ένα έργο, στο οποίο συμμετέχουν τρεις χώρες, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα, συνολικής δαπάνης, 3,5 δις ευρώ, επιχορηχημένο κατά 300 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε μία ύστατη προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων, βρίσκονται στην Αθήνα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και η ηγεσία του Euroasia, αλλά οι προσπάθειες δεν φαίνεται να καρποφορούν, αν και αναμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον του έργου. 

Εξάλλου, σήμερα λήγει η διορία μερικών ημερών που έδωσαν οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για να αναθεωρήσει τη στάση της.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Ισραήλ, το οποίο είναι επίσης αποκομμένο ενεργειακά.

Αντίδραση υπάρχει και από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας, με κόμματα της αντιπολίτευσης να βγάζουν ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα. 

Το έργο EuroAsia Interconnector, προβλέπει τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Κρήτης - Αττικής με ένα ηλεκτρικό καλώδιο.  

Η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν είναι συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Το έργο αυτό τερματίζει την ενεργειακή μας απομόνωση και επιτρέπει στη χώρα μας να εισάγει αλλά παράλληλα και να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό συνεπάγεται με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον ενεργειακό τομέα, αλλά και για τον καταναλωτή, ο οποίος θα ευνοηθεί από φθηνότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω και της μεγαλύτερης  δυνατότητας διείσδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Από την άλλη, η Τουρκία αποκτά το πάνω χέρι και σε αυτό τον τομέα και εφόσον επιβεβαιωθεί το ναυάγιο του Euroasia, η Άγκυρα  αναμένεται να επισπεύσει την κατασκευή του δικού της ηλεκτρικού αγωγού που θα τη διασυνδέει με τα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα