Κατάλογος με άμεσα και γρήγορα ΜΟΕ στο τραπέζι

Κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής τα οποία μπορούν να προωθηθούν άμεσα και γρήγορα θα επιδιώξουν να προωθήσουν και οι δύο ηγέτες, αντιλαμβανόμενοι την προστιθέμενη αξία που θα έχουν στη διαπραγμάτευση.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η πλευρά μας έχει ενώπιον της έγγραφο με 30 τέτοια ΜΟΕ, τα οποία όπως είπε, αν υπάρχει καλή θέληση, μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα του κυπριακού λαού και την ίδια στιγμή να ενισχύσουν το στόχο που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να ενισχύσουν.

Τέτοια

ΜΟΕ, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και συγκεκριμένα πέντε στον αριθμό, τα οποία η πλευρά μας είχε προτείνει από το καλοκαίρι του 2014.

Πρόσθεσε ότι κάποια ΜΟΕ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται συζήτηση και να εξεταστούν λεπτομέρειες.

«Όταν ξεκινήσει ο διάλογος θα μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα και γρήγορα», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε άλλη ερώτηση υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο θα παραδώσει σχετικό κατάλογο στον κ. Ακκιντζί κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος

Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε ένας ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος, ο οποίος διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

«Ήταν ένας ειλικρινής και ανοικτός διάλογος. Είναι σημαντικό ότι συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών την Παρασκευή. Κατά κύριο λόγο την πρώτη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα δομής και διαδικασίας. Επιβεβαιώθηκε το κοινό ανακοινωθέν και τα όσα προνοούνται σε αυτό», είπε. Πρόθεση και των δύο, είπε, είναι να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις.

Θετική ανταπόκριση για το ρόλο της ΕΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ για την επίτευξη του στόχου της λ΄λυσης αλλά και για την εφαρμογή της.

Κληθείς να πει αν αυτό αγγίζει και τα θέματα των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε σχέση με την ΕΕ γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή πολλών προνοιών της λύσης, για παράδειγμα το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει αρκετές πτυχές που συζητούνται και στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και «για να φτάσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να συμφωνηθούν προηγουμένως αρκετά πράγματα».

Πρόσθεσε ότι «με την επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει ένας συγκεκριμένος διάλογος επί συγκεκριμένων πτυχών και εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα