Κατακρεουργούνται οι βασικές ελευθερίες

Στον απόηχο της ατέρμονης συζήτησης για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, το «κοινό έγγραφο για την ιθαγένεια» (joint paper on citizenship) -η σύγκλιση/συμφωνία δηλαδή των δύο ηγετών- το οποίο αποκαλύπτει η «Σημερινή», είναι αρκούντως αποκαλυπτικό και δεικνύει ότι ορθώς ο κατοχικός ηγέτης ερμηνεύει τις περιοριστικές διατάξεις σε βασικές ελευθερίες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου

της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνει την παραμονή όλων των εποίκων που παρανόμως, είτε διά μικτών γάμων είτε διά παραμονής, έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Δεν φεύγει κανείς

Στο επίκαιρο και μείζον ζήτημα των εποίκων είναι ξεκάθαρο ότι άπαντες οι έποικοι, που παράνομα έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους, δεν θα το κουνήσουν από την Κύπρο. Είτε μέσω μικτών γάμων είτε μέσω χρόνου παραμονής στο νησί είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, οι χιλιάδες αυτών θα λάβουν αυτόματα την κυπριακή υπηκοότητα, αφού αναγνωρίζονται οι πράξεις παραχώρησης ιθαγένειας του καθεστώτος από τις 21 Δεκεμβρίου 1963. Ότι δηλαδή δήλωνε εδώ και καιρό ο κατοχικός ηγέτης, πως «όσοι έχουν λάβει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους δεν πρόκειται να φύγουν από την Κύπρο».

Ο μόνος περιορισμός

Το ένα εκ των τριών κριτηρίων, που αφορά σε αυτούς που θα θεωρηθούν Κύπριοι αυτόματα με την ισχύ της συμφωνίας λύσης, αναφέρει συγκεκριμένα, «αυτοί που έχουν αναγνωριστεί ως πολίτες μετά την 21η Δεκεμβρίου του 1963, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, όπως αναγνωρίζονται και καθορίζονται από την οποιαδήποτε πλευρά, σε συνέπεια πάντα με τη συμφωνία λύσης». Εξηγώντας (footnote) ότι ο μόνος περιορισμός είναι πως θα πρέπει ο συνολικός αριθμός να σέβεται τον ιστορικό δημογραφικό χαρακτήρα και την αναλογία 4:1.

Αυτό όμως σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων από 670 περίπου χιλιάδες που καταγράφει η στατιστική υπηρεσία, σε 800 χιλιάδες που αναφέρει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, ανοίγει παράθυρο για νομιμοποίηση αρκετών δεκάδων χιλιάδων εποίκων.

Η αυτόματη λοιπόν νομιμοποίηση δεν αφορά μόνον σε μικτούς γάμους και παιδιά αυτών, τον αριθμό των οποίων ο Πρόεδρος ανέβασε στις 25 χιλιάδες, αλλά και σε πολλές άλλες χιλιάδες που έλαβαν την υπηκοότητα κατά παραγγελία της Άγκυρας, που σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στα όσα χθες αναφέρθηκαν. Σημειώνεται περαιτέρω ότι στο προοίμιο του εγγράφου αναφέρεται ρητώς ότι όλοι όσοι λάβουν την υπηκοότητα θα λάβουν μέρος και στο δημοψήφισμα.

Το προηγούμενο του Ανάν

Επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προηγούμενο του σχεδίου Ανάν σε ό,τι αφορά τους εποίκους, είναι ενδεικτικές οι αναφορές στο σύγγραμμα της εκ Νοτίου Αφρικής συνταγματολόγου Κλερ Πάλεϊ, η οποία και σήμερα έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Γράφει λοιπόν στις σελίδες 186-188 για το θέμα των εποίκων, ότι υπάρχουν 45.000 έποικοι πολίτες της λεγόμενης ΤΔΒΚ, 18.000 σύζυγοι και παιδιά, 15.000 κάτοικοι που τότε λεγόταν πως θα αποκτούσαν ιθαγένεια, καθώς και 18.000 ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Συνολικώς αριθμός 96.000, που συνάδει πλήρως με την αρχική δήλωση Αναστασιάδη.

Μάλιστα τότε -προφανώς και τώρα- υπήρχαν στην Κύπρο άλλες 106.000 Τούρκοι υπήκοοι ως εργάτες ή προσωρινά διαμένοντες. Δεδομένης της απαίτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για δικαίωμα στη συνιστώσα πολιτεία να εκδίδει ή ανανεώνει προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας, τότε τα πράγματα μπορούν να είναι πολύ χειρότερα.

Κουτσουρεμένες ελευθερίες

Στο εν λόγω έγγραφο-σύγκλιση αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα διαμονής σε όλη την Κύπρο (right of abode) αλλά, όπως ρητώς αναφέρεται στη σχετική υποσημείωση (footnote), το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί με τέτοιον τρόπο που να σέβεται τη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα. Σημειώνεται μάλιστα με έμφαση ότι το εν λόγω δικαίωμα ΔΕΝ θα έχει την ίδια βαρύτητα με τη νόμιμη ιδιότητα του «κατοίκου» και δεν θα συνεπάγεται σε καμία περίπτωση με μονιμότητα.

Κάτι που βεβαίως έρχεται σε πλήρη και ευθεία σύγκρουση με την εν λόγω ελευθερία που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. Επίσης και ενώ στο κεφάλαιο κατοικίας αναφέρεται ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να διαμένουν όπου θέλουν, συμπληρώνεται ότι -όπως έχει ήδη εξηγήσει ο Πρόεδρος- δεν θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά ΚΥΡΙΩΣ ότι μετά την παρέλευση τριών μηνών διαμονής θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες που ορίζουν οι τοπικές Αρχές.

Εσωτερική ιθαγένεια

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι με βάση το έγγραφο, ο μόνος τρόπος να παραμείνεις στον τόπο καταγωγής σου, αν αυτός ανήκει στην άλλη κοινότητα, είναι να αποκτήσεις την εσωτερική εκείνη ιθαγένεια. Κάτι ωστόσο που προαποκλείεται από τα κριτήρια που τίθενται, αφού το πρώτο και κυριότερο είναι να γνωρίζει τη γλώσσα της συνιστώσας πολιτείας.

Τα άλλα δύο κριτήρια είναι «να έχεις αποδεδειγμένα ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την εσωτερική εκείνη ιθαγένεια που θα ζητείς (τουρκική) όπως είναι σύζυγος ή άλλο μέλος οικογένειας που κατέχει εκείνη την εσωτερική ιθαγένεια. Τέτοια κριτήρια, δηλαδή, που αποκλείουν εν τη ουσία ένα τέτοιο εγχείρημα, με σαφή στόχο να διασφαλιστούν διά της πλαγίας οι εγγυημένες πλειοψηφίες.

*Διαβάστε περισσότερα με τη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα