Γκάφα ΑΜΠΕ: Ούτε λέξη ο Ερντογάν για τα οθωμανικά σύνορα

Γκάφα επικών διαστάσεων, η οποία παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε την Δευτέρα, καθώς οι φερόμενες ως δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στη Θράκη, δεν ήταν αληθές

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα «σύνορα της καρδιάς μας» (δηλαδή των Τούρκων) φάνηκε να έχει κάνει λόγο για δημοψήφισμα,

ώστε οι πολίτες της Θράκης να αποφασίσουν πού θέλουν να ανήκουν, αλλά και ότι η Θράκη, η Κύπρος και η Μοσούλη ανήκουν στα τουρκικά σύνορα.

Τα όσα μεταδόθηκαν προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά σε υψηλούς τόνους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάζουν τα δήθεν λεγόμενα Ερντογάν.

Την είδηση μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία εκ παραδρομής αποδόθηκαν λεγόμενα στον Τούρκο Πρόεδρο, χωρίς αυτός να έχει προβεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Αρχικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, αναφορικά με το περιεχόμενο του Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο που γίνεται αναφορά στη Δυτική Θράκη λέει:

«Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποδίδει τα λεγόμενα περί δημοψηφίσματος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, στο διορθωμένο τηλεγράφημα, όπως το μετέδωσε στις 18:24 το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται ότι:

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου» και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει η ίδια:

«Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Έτσι, τα περί δημοψηφίσματος αλλά και τα περι τουρκικών συνόρων που περιλαμβάνουν Κύπρο, Θράκη και Μοσουλη, τα οποία αποδόθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν, στην πραγματικότητα αποτελούν θέση του τουρκικού Τύπου.

Στην παγίδα και το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με γνώμονα το λάθος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με μια σκληρή ανακοίνωση, χωρίς να έχει προηγουμένως διασταυρώσει την πληροφορία.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Τέλος στο θρίλερ έδωσε το ίδιο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όχι μόνο με διορθωτικό μήνυμα, αλλά και με τη λήξη της συνεργασίας του με τον επί χρόνια ανταποκριτή στην Τουρκία Άρη Αμπατζή, στον οποίο αποδίδεται το λάθος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρόεδρου ΔΣ και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο" το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή».

Keywords
Τυχαία Θέματα