Ανάλυση: Που οδηγεί η κρίση με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Από σήμερα βαθαίνει εκ των πραγμάτων το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Ιταλία.

Μετά το όχι των Βρυξελλών ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων.

Πλέον, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν στη διάθεσή τους 2 εβδομάδες για να εξετάσουν τον ιταλικό προϋπολογισμό και να συνταχθούν υπέρ της απόφασης της Κομισιόν.

Δεδομένου ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείματος που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν θα αρχίσει τον Δεκέμβριο και θα ακολουθήσει η επικύρωση των αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπολογίζεται πως προς το καλοκαίρι

θα εφαρμοστούν, αν εφαρμοστούν, μέτρα, δεδομένου ότι θα δοθεί και περιθώριο έξι μηνών για ιταλική συμμόρφωση.

Άρα, οι ευρωεκλογές είναι που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης.

Τα σενάρια της κρίσης:

Όποιο κι αν είναι το σενάριο, δεν συμφέρει καμιά πλευρά η κρίση να οδηγήσει στα άκρα.

Πάντως, οικονομολόγοι στη DW υπογραμμίζουν πως το χειρότερο σενάριο είναι η Ρώμη να θέλει με πλήρη συνείδηση να προκαλέσει μια κρίση, η οποία θα οδηγήσει τελικά σε εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος στην Ιταλία και σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Το καλύτερο σενάριο είναι η Ρώμη να επιδιώκει μια συμφωνία στο πρότυπο της Πορτογαλίας, δηλαδή στη συμφωνία ενός αναπτυξιακού προγράμματος και απεξάρτησης από τον μηχανισμό στήριξης. Το κλειδί είναι οι ευρωεκλογές.

Αν οι Βρυξέλλες κάνουν πίσω και συμβιβαστούν, φοβούμενες την συστημικότητα της Ιταλίας, τότε στις ευρωεκλογές τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα είναι αδιαμφισβήτοι νικητές.

Από την άλλη κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, βλέπει πως από την στάση της ενισχύει τα ποσοστά της.

Μάλιστα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου IPSOS, το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για υψηλότερο κρατικό δανεισμό, ενώ το ποσοστό αποδοχής για την Λέγκα έχει αυξηθεί στο 34% και για τα Πέντε Αστέρια στο 28,5%. Θέλουν να φτάσουν στις κάλπες με αυτά τα δεδομένα.

Υπαναχωρήσεις πριν τις ευρωεκλογές δεν αναμένονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα