Ελλειμματικός κατά 400.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ

Με 43 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον ψηφίστηκε σε νόμο ο προϋπολογισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για το 2018, που είναι ελλειμματικός, καθώς προβλέπει δαπάνες ύψους €5,4 εκ. και έσοδα ύψους €5 εκ.

Κατά τη συζήτηση πριν τη ψηφοφορία ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημείωσε ότι ενώ οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι

ζημιογόνοι, τα δικαιώματα και τα ωφελήματα των εργαζομένων παραμένουν, με το κόστος να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση προωθεί τη λογική ότι κάποιοι μπορούν να κάθονται και να πληρώνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στον κ. Μαυρίδη, υπενθύμισε την πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά των εργαζομένων της Cyta στη δημόσια υπηρεσία ώστε τους μισθούς να πληρώνει ο φορολογούμενος, όπως είπε, για να μπορέσουν να παραχωρηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού σε ιδιώτες και προς όφελος των ιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά το ΧΑΚ, σημείωσε ότι ενώ έχει εκπονηθεί μελέτη κόστους €35 εκ., και το ΔΣ του ΧΑΚ υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να επικαιροποιηθεί, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ της διενέργειας νέας μελέτης, κόστους €200 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών, οι βουλευτές είχαν ενημερωθεί ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για υπηρεσίες συμβούλων με κόστος €200 χιλ. για την επικαιροποίηση του business plan του ΧΑΚ.

Ο κ. Στεφάνου παρατήρησε ότι «αποτελεί προσφιλές σπορ της κυβέρνησης να δίνει δημόσιο χρήμα για μελέτες, προφανώς εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, περιλαμβανομένου και του ΧΑΚ.

«Αυτή είναι η σωστή πολιτική ώστε να μην χορηγεί ο φορολογούμενος τους ημικρατικούς οργανισμούς και για να μπορέσουν να καταστούν κερδοφόροι», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το κίνημα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς εκτιμά ότι το ΧΑΚ δεν είναι οργανισμός δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα