Κασουλίδης: Θέμα επιβίωσης η σταθερότητα στην περιοχή μας

Στη γεωπολιτική κατάσταση, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη διάρκεια ομιλίας του στο European Policy Center στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα “έπεσε έξω” στους υπολογισμούς της, όπως και στις εκτιμήσεις της Κύπρου

για το ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Ισλαμικό Κράτος και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τη διεθνή τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σήμερα. Εξήγησε ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τη συμμαχία κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και συνέβαλε με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένης της χρήσης των Βρετανικών Βάσεων για επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και δια της χορήγησης άδειας στις γαλλικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν κυπριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την υποστήριξη αποστολών.

Επιπλέον, είπε ο κ. Κασουλίδης, σε αρκετές περιπτώσεις πλοία που μετέφεραν παράνομα φορτία, που αναχώρησαν από ελεγχόμενες από τους τρομοκράτες περιοχές ή προορίζονταν για οντότητες υπό εμπάργκο στη Συρία, είτε παρεμποδίστηκαν είτε παρακολουθήθηκαν από τις αντίστοιχες κυπριακές αρχές, σε στενή συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η Κύπρος έχει αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Ιρακινούς Πεσμεργκά για να υποστηριχθεί ο αγώνας τους κατά του ¨Ισλαμικού Κράτους¨ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην παρεμπόδιση ξένων μαχητών που είχαν στόχο να πάνε στη Συρία - κάτι που ήταν και σε αντίδραση στις πληροφορίες ότι ένας περιορισμένος αριθμός Ευρωπαίων ταξιδεύει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις μέσω Κύπρου, περνώντας στα κατεχόμενα προς βορρά κι από κει μέσω των παράνομων λιμανιών ή αεροδρομίων στην Τουρκία κι εν συνεχεία στη Συρία.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, που επίσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Κλείνοντας την παρουσία του στο EPC ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή δεν είναι απλώς ένα θέμα πολιτικής, είναι ένα ζήτημα επιβίωσης. Εχουμε, πρόσθεσε, έναν ρόλο να παίξουμε στην περιοχή και πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να κάνουμε τα πλεονεκτήματά μας, όπως η εγγύτητα, η γνώση κι οι σχέσεις, να μετρήσουν προς όφελος τόσο των χωρών της περιοχής όσο και της ΕΕ και της εφαρμογής των περιφερειακών της πολιτικών.

Η μικρή μας χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτή μπορεί να είναι η πραγματική προστιθέμενη αξία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής και κατά συνέπεια εκείνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα