Καρεκλάς: Οι πρόσφυγες σήκωσαν μόνοι τους το βάρος

Όταν μιλάμε για αποκατάσταση των ευάλωτων ομάδων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου, καθώς αυτός πήρε στους ώμους του όλο το βάρος της αδικίας της κατοχής, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο φως», ο κ. Καρεκλάς διευκρίνισε ότι ναι μεν δεν διαφωνεί καθόλου με την αποκατάσταση, όπου αυτή επιχειρείται, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε

ότι οι πρόσφυγες ουδέποτε έλαβαν αυτό που δικαιούνταν.

«Μας θλίβουν επίσης φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς τα οποία παρατηρούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και μεταφέρουμε στα αρμόδια σώματα τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου για να βρουν την επίλυσή τους, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.

«Η άποψή μας ήταν ξεκάθαρη ότι αυτές θα πρέπει να αξιοποιούνται και να είναι προς όφελος των πραγματικών προσφύγων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι άφησαν πίσω τους περιουσίες τις οποίες εκμεταλλεύονται άλλοι και ουδέποτε εφαρμόστηκε η ισότιμη κατανομή βαρών.

Σημείωσε, δε, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι δήμοι είναι πάρα πολλές, καλώντας, παράλληλα, τον προσφυγικό κόσμο να δείξει την πυγμή του, να διεκδικήσει πιο έντονα και ζωντανά τα δίκαια αιτήματά του.

Όσον αφορά στην επίσκεψη βουλευτών και άλλων αξιωματούχων από χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο, η Γκάνα, η Κένυα, η Γκάμπια και η Μαδαγασκάρη στο ψευδοκράτος για να παραστούν στους εορτασμούς, ο κ. Καρεκλάς δήλωσε ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με κατοχικά καθεστώτα και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν ως δώρο σε ξένους αξιωματούχους κλεμμένες περιουσίες.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι μισθοφόροι, τους φέρνουν εδώ, τους δίνουν περιουσίες κι ασφαλώς αυτοί είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στο αποσχιστικό τους έργο και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους με διάφορους τρόπους. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχει αυτή η στάση από πλευράς κυβερνήσεων, αλλά μεμονωμένα άτομα πάντα υπάρχουν», κατέληξε.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ θλιβερή και δύσκολη ημέρα.

Εξάλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης Δήμων της Κύπρου στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι κατεχόμενοι δήμοι στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στην κατεχόμενη γη.

«Βλέποντας κάθε μέρα τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο και ιδιαίτερα που σαν σήμερα, που το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία είχαν το θράσος να προχωρήσουν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, μας διακατέχουν ιδιαίτερα πικρά αισθήματα και οργή. Όμως εμείς παραμένουμε πιστοί στις στοχεύσεις μας, ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτό το μόρφωμα, ποτέ δεν θα αποδεχτούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τους τόπους μας και ότι είμαστε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, να κινούνται και να δημιουργούν ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει επιβληθεί διά της βίας των όπλων, δεν έγινε αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα το 1983 με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα