Καραγιάννης: Το άνοιγμα αεροδρομίων η αιτία αύξησης κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Το άνοιγμα των αεροδρομίων είναι η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με τον  Καθηγητή Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας δρ Πέτρο Καραγιάννη.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο δρ Καραγιάννης εξήγησε πως «Εκεί ήταν το λάθος. Η κατάσταση στα εγχώρια κρούσματα πήγαινε πάρα πολύ καλά, η μετάδοση του ιού στην κοινότητα φαινόταν ότι είχε φτάσει στο τέλος της. Στην συνέχεια αρχίσαμε να δεχόμασταν πτήσεις από περισσότερες χώρες και τα άτομα που έφταναν από το

εξωτερικό έστω και από κατηγορία Α ή ακόμη και από κατηγορία Β φαίνεται ότι δεν τήρησαν τους κανόνες αυτοπεριορισμού. Κυρίως από χώρες της κατηγορίας Γ΄, τα οποία παρευρέθηκαν σε πάρτι και κατάφεραν να δημιουργήσουν cluster. Σε μια περίπτωση μάλιστα είχαμε 43 κρούσματα».

Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας ο δρ Καραγιάννης είπε πως, «φαίνεται ότι η μάσκα είναι αναγκαία κατά την περίοδο που δεν είμαστε σε lockdown. Τότε (σ.σ στο lockdown) η πιθανότητα να έρθει σε επαφή κάποιος με θετικό κρούσμα ήταν περιορισμένη γ αυτό και η χρήση μάσκας είχε συσταθεί σε άτομα που έφεραν τον ιό».

Σχετικά με την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης ο δρ Καραγιάννης είπε πως τα σχολεία είναι κλειστοί χώροι γ΄αυτό και η μάσκα είναι υποχρεωτική.

«Εάν θα υπάρξει κάποια έκπτωση για την απόφαση θα πρέπει να αλλάξει το διάταγμα. Η παγκόσμια σύσταση για μη χρήση μάσκας είναι για παιδιά ηλικίας 2 ετών ενώ στην Κύπρο είναι 6 ετών. Η κάθε χώρα θα εφαρμόσει την μάσκα στα σχολεία σύμφωνα με την επιδημιολογική της εικόνα ώστε να αποφευχθεί η διασπορά. Το άγνωστο με τα παιδιά είναι το πόσο εύκολα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, επομένως είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς από τη στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν μαζικά στις σχολικές αίθουσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα