Καραγιάννης: Πώς ερμηνεύει την αύξηση των κρουσμάτων-Διευκρινίσεις για 3η δόση

Για την αύξηση των κρουσμάτων και τις αποφάσεις για τα μέτρα μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά, αναφερόμενος στα 354 κρούσματα της Δευτέρας (15/11), εξήγησε ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ότι καλύτερο, τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε πολύ χαμηλότερους αριθμούς, επομένως έχει υπάρξει ένα ισοζύγιο αλλά δεν παύουν να πλησιάζουν τα 300 κρούσματα την ημέρα. Πρόσθεσε όμως ότι με αυτούς τους αριθμούς είναι

επόμενο να αυξηθούν οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνώσεις.  

Υπογράμμισε όμως ότι εάν δεν είχαμε αυτή την εμβολιαστική κάλυψη, θα ήταν περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ. Επικαλούμενος τα στοιχεία που πήραν στη σημερινή σύσκεψη, είπε ότι οι νοσηλείες αφορούν σε άτομα πέραν των 60 ευρών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Επίσης, προκύπτει ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται είναι συμπτωματικά, γεγονός που δείχνει ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο νοσογόνο.

Ερωτηθείς για τους λόγους της αύξησης, απάντησε ότι υπάρχει εφησυχασμός, με τους πολίτες να θεωρούν ότι υπάρχει προστασία από τα εμβόλια και χαλαρώνουν. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα, δεν πρέπει να εκληφθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως εξέφρασε την ελπίδα να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την πανδημία, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημική νόσο. Σε ερώτηση εάν πρόκειται για την πανδημία των ανεμβολίαστων, είπε ότι αυτό φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο, προσθέτοντας ότι βλέπει σταδιακά να ελαττώνονται αυτοί που νοσούν και είναι εμβολιασμένοι και να αυξάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι, επικαλούμενος το 70% των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.  

Για την τρίτη δόση, διευκρίνισε ότι αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα θέλει να εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα είναι αναγκαία για την έκδοση safe pass η αναμνηστική δόση.  

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώθηκαν 354 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Όλες οι πληροφορίες

Δρ. Τσιούτης: Η απάντηση στο ενδεχόμενο μέτρων μόνο για ανεμβολίαστους

Νέα κατηγοριοποίηση χωρών – Ποιες αλλάζουν κατηγορία

Keywords
Τυχαία Θέματα