Κανονικά το ενεργειακό πρόγραμμα διαμηνύει το Προεδρικό

Στην πιο σημαντική περίοδο γεωτρήσεων μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η Κύπρος, που αναμένεται να διαρκέσει για ένα σχεδόν χρόνο.

Ξεκινά τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του επόμενου έτους, με τέσσερις γεωτρήσεις τουλάχιστον, αλλά μέχρι και επτά γεωτρήσεις αν βρεθούν κοιτάσματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο καθοριστική περίοδο για τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, με όλα τα ενδεχόμενα

ανοικτά, από πλήρη απογοήτευση μέχρι ανακαλύψεις που αλλάζουν σημαντικά το μέλλον του νησιού μας.

Το γεωτρύπανο West Capella πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε εξαρχής από την TOTAL από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι στο σημείο της γεώτρησης στις 3.00 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και θα ξεκινήσει αμέσως προετοιμασία ώστε εντός 24 ωρών να πιάσει δουλειά. Το γεωτρύπανο, αν ανακαλύψει κοίτασμα στον στόχο «Ονησίφορος», θα προχωρήσει και σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αμέσως.

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η ΕΝΙ, η οποία προετοιμάζεται για να ξεκινήσει εντός φθινοπώρου την πρώτη από δύο ή τρεις νέες γεωτρήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ιταλικός κολοσσός ξεκίνησε τις διαδικασίες εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών από τη Δημοκρατία, με διαδικασία που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ταυτόχρονα τις άδειες για τρεις γεωτρήσεις. Ήδη η ΕΝΙ εξασφάλισε το γεωτρύπανο Saipem 12000, για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το συμβόλαιο προβλέπει τις πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Όσον αφορά στην αντίδραση της Άγκυρας, το Προεδρικό δεν ανησυχεί και τονίζει ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας θα υλοποιηθεί κανονικά.

Την ίδια ώρα, το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Σινίφκης. Μέχρι και χθες, δεν είχε εκδοθεί από πλευράς Τουρκίας νέα «NAVTEX», ωστόσο δεν θα είναι έκπληξη μια παράνομη ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους για κίνηση του σεισμογραφικού εντός Κυπριακής ΑΟΖ κατά την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου της TOTAL.

Keywords
Τυχαία Θέματα