Η Τουρκία θέλει να παραμείνει πάση θυσία στην περιοχή

Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και όταν συζητούμε το θέμα της παραμονής της Τουρκίας στην Κύπρο, εκείνη συζητά όχι την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η έντονη παρουσία της στο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Αυτό αναφέρει μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία υπογραμμίζει πως παρόλες τις διαβεβαιώσεις για καλή θέληση της

Τουρκίας, έχουμε αντιληφθεί ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός» καθώς η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από την Κύπρο, η οποία εξάλλου αποτελεί ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο.

«Όλα όσα συζητούνται για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, βεβαίως είναι χρήσιμα και σωστά, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του πώς η Τουρκία θα παραμείνει στην Κύπρο και αν πρέπει».

Ίσως ως Κυπριακή Δημοκρατία αναλώσαμε πολύ χρόνο συζητώντας πτυχές ως να ήταν μια δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ όπως είδαμε στην Ελβετία ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει ούτε φωνή ούτε λόγο στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς αυτή που αποφασίζει είναι η Τουρκία, αναφέρει.

«Οποιεσδήποτε συζητήσεις σε δικοινοτικό επίπεδο για τις εσωτερικές πτυχές οι οποίες όπως είδαμε δεν είναι οι σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κάπου είναι ανώφελες αν δεν προηγηθεί συζήτηση για την διεθνή πτυχή του προβλήματος», τονίζει.

Τονίζει, δε, ότι κανένας κράτος δεν έχει κυριαρχία αν εκχωρήσει μέρος της σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος και ως εκ τούτου ήταν αναπόφευκτο για τον ΓΓ του ΟΗΕ να στηρίξει τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που ούτε μαξιμαλιστικές ήταν, ούτε εθνικιστικές, αλλά θέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα