Κανένας έλεγχος για σκόνη στο χαλούμι

Εκτεθειμένοι και μη προστατευμένοι από το κράτος είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι καταναλώνουν τα τελευταία χρόνια χαλλούμι με άγνωστης ποσότητας σκόνη.

Βέβαια οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για να διατάζουν τους ελέγχους… κόπτονται τα δύο τελευταία χρόνια μόνο για το θέμα του πολυσυζητημένου διατάγματος και για το κατά πόσον τηρείται η ποσόστωση γάλακτος που έθεσε το Υπουργείο Εμπορίου στην παραγωγή του χαλλουμιού.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι, παρά τα δεκάδες πρόστιμα που μοίρασε το Υπουργείο στα τυροκομεία, εντούτοις, λόγω των λανθασμένων χειρισμών των Αρχών

σε σχέση με το διάταγμα που αποκάλυψε η «Σημερινή», στα ταμεία του κράτους δεν μπήκε ούτε ένα σεντ…

Το Κρατικό Χημείο, το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει τα δείγματα που του στέλνουν οι τρεις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες καθορίζουν ποιες αναλύσεις θα γίνουν στο χαλλούμι, τα τελευταία δύο χρόνια δεν εξέτασε κανένα απολύτως κομμάτι του προϊόντος για την ύπαρξη σκόνης!

Φυσικά, ακόμα και να υπάρχει σκόνη μέσα στο χαλλούμι που καταναλώνουμε, πρέπει αυτό να ξεπερνά το 3% με 5% της ποσόστωσης του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, ώστε αυτή να είναι σε ανιχνεύσιμο επίπεδο, ενώ δεν υπάρχει καμία μέθοδος στον κόσμο, η οποία να εντοπίζει πιο μικρές ποσότητες.

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σκόνης

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι παραγωγοί γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι, φωνάζουν ότι το γάλα που διαθέτουν στα τυροκομεία αρκεί για την παραγωγή μόνο 13 χιλιάδων τόνων χαλλουμιού ετησίως, και ενώ στην Κύπρο παράγονται 23 χιλιάδες τόνοι χαλλουμιού. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι εισαγωγές γαλακτόσκονης αυξάνονται τα τελευταία δύο χρόνια, τη στιγμή που οι έλεγχοι έχουν εκμηδενιστεί! Επισημαίνεται ότι στη συζήτηση στη Βουλή τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ζήτησαν από το Υπουργείο Εμπορίου τη μεθοδολογία και το πρωτόκολλο που ακολουθεί για το ποια τυροκομεία θα ελεγχθούν και ποιες παράμετροι θα αναλυθούν από κάθε τυροκομείο, με το Υπουργείο να μη δίνει καμία απάντηση…

Τα μισά από ένα τυροκομείο…

Η εμμονή του Υπουργείου Εμπορίου για το διάταγμα της ποσόστωσης του χαλλουμιού φαίνεται και στο γεγονός ότι το 2015, ενώπιον του Κρατικού Χημείου βρέθηκαν για ανάλυση 30 δείγματα, εκ των οποίων τα 15 ήταν από το ίδιο τυροκομείο! Όμως, κανένα από αυτά τα δείγματα δεν εξετάστηκε για σκόνη ή έγιναν άλλες αναλύσεις. Όσον αφορά το 2016, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα εξετάστηκαν 18 δείγματα και πάλι κανένα για σκόνη.

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία και δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους στο ρεπορτάζ της «Σημερινής».

Keywords
Τυχαία Θέματα