«Κανένα όνειρο δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται»

Η πετυχημένη πορεία 36 χρόνων που συμπληρώνει φέτος το Intercollege, αποτελούμενο από τα τρία Κέντρα Σπουδών (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα), τονίσθηκε με την ευκαιρία της φετινής τελετής αποφοίτησης, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, ανάμεσα τους βουλευτές αλλά και γονείς αποφοίτων, ο Πρόεδρος του Intercollege, Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, επισήμανε τη δυναμική «επανατοποθέτηση» των τριών Κέντρων Σπουδών, μέσα στο τοπίο της ανώτερης εκπαίδευσης με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων και συνεργασιών. Ανάφερε επίσης ότι η κοινή τελετή αποφοίτησης επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία τους, αναγκαία για να αντιμετωπισθούν οι νέες προκλήσεις, καθώς και για να προσφερθούν στους φοιτητές του Κολεγίου οι καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση. «Σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει τους αποφοίτους πανεπιστημίων σε θεωρητικά μαθήματα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους ανθρώπους με τεχνικές δεξιότητες. Πρέπει να απαλλαγούμε από τις παλιές αντιλήψεις που έβαζαν την τεχνική κατάρτιση σε δεύτερη μοίρα», υπέδειξε ο ομιλητής.


Ο Δρ. Σολωμού αναφέρθηκε στα όσα προσφέρουν τα τρία Κέντρα Σπουδών, ενώ εξήγγειλε τη λειτουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Μίλησε εξάλλου για τo πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού μεταξύ του Intercollege Λεμεσού και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ακίτα της Ιαπωνίας, καθώς και τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Middlesex, για την προσφορά πτυχίων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του βρετανικού πανεπιστημίου στη Λεμεσό.

Στην κύρια ομιλία της Τελετής, ο Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, υπογράμμισε πως η τελετή αποφοίτησης είναι σημαντικός σταθμός για το Intercollege, που παραδίδει, όχι μόνο στην Κυπριακή κοινωνία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καταρτισμένους και αξιόλογους πολίτες. Το Intercollege, είπε, έχει καθιερωθεί στη συλλογική συνείδηση ως ένας φορέας «που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, προσφέροντας στους φοιτητές όλα αυτά που χρειάζονται για να μπορέσουν να ανοίξουν νέους δρόμους, συμπληρώνοντας με επιτυχία τα κομμάτια της γνώσης και της παιδείας».

Ο Δρ Χατζηγιάννης είπε επίσης ότι «η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση θεσμών και αξιών», προτρέποντας να αναδειχθούν ξανά οι διαχρονικές αξίες που διδάσκουν η παιδεία και ο πολιτισμός της Κύπρου: «η ελευθερία της σκέψης και της γνώσης, η ευγενής άμιλλα, η βελτίωση της προσωπικότητας, η δημιουργική φιλοδοξία, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η δημοκρατία».

Ο Δρ. Χατζηγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στο στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, και κάλεσε τους αποφοίτους να μη ξεχνούν ποτέ αυτούς που μόχθησαν και βοήθησαν στο «άνοιγμα των φτερών τους», δηλαδή τους καθηγητές και τους γονείς τους, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας τους αποφοίτους: «Μη ξεχνάτε, κανένα όνειρο δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των αποφοίτων, και οι απονομές βραβείων σε αποφοίτους που διακρίθηκαν ως οι καλύτεροι απόφοιτοι όλων των επιπέδων σπουδών και από τα τρία Κέντρα Σπουδών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή και επικύρωση πτυχίων και διπλωμάτων καθώς και την επικύρωση των τίτλων σπουδών. Η τελετή μεταδιδόταν απευθείας από την ιστοσελίδα του Κολεγίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα