Καμιά επιτροπή για το περιουσιακό δεν λειτουργεί "κρυφά"

Για επιτροπή, που «λειτουργεί κρυφά εδώ και ένα μήνα» για το περιουσιακό, κάνει λόγο η Τ/κ εφημερίδα Κίπρις ποστασί, επικαλούμενη εμπιστευτικές πηγές.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Επιτροπή, που ανακοίνωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι θα συσταθεί μετά την τελευταία συνάντηση των ηγετών, έχει ήδη δημιουργηθεί και συζητεί το θέμα των περιουσιών.

Όπως αναφέρει η Κίπρις, σε αυτή την Επιτροπή συμμετέχουν από τ/κ πλευράς οι: Λαϊκ Μεσούτογλου, Αϊλά Γκιουρέλ, Αϊτέν Ερκμέν, Σουλέν Καραμπατζιάκ, Μετέ Χατάι και Ρομάνς Μαπολάρ ενώ από την ε/κ πλευρά γράφει ότι έχει γίνει γνωστό πως συμμετέχει η πρώην

ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Καμιά «μυστικότητα»...

Παρόλα αυτά, καμιά επιτροπή για το περιουσιακό δεν λειτουργεί «κρυφά» και μάλιστα με τη συμμετοχή της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή. Όπως δήλωσε στο Sigmalive η πρώην ΥΠΕΞ και Επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το κυπριακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της Κίπρις, η Ομάδα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα η σύσταση και λειτουργία της έχει ήδη ανακοινωθεί.

«Έχω διοριστεί Επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτό δεν είναι κρυφό», τόνισε η Ερατώ Κ. Μαρκουλλή.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας διεξάγονται σε καλό κλίμα και η Ομάδα προχωρεί με καλούς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Σεβαστό το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία...

Αναφορικά με το περιουσιακό, υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν στο πλαίσιο της συνάντησης τους στις 27/7/2015 ότι "το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό. Θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος”.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. “Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα