Εκπρόσωπος Ακιντζί: Αναζητείται δίκαιη λύση στο περιουσιακό

Δεν υπάρχει θέμα ασέβειας του δικαιώματος στην περιουσία, ούτε αποδοχής κάτι νεότερου σε αυτό το θέμα, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, λέγοντας ότι σημαντικό είναι να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών και των σημερινών χρηστών και “να βρεθεί μια δίκαιη λύση”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη μιλούσε σε εκπομπή του Μπαϊράκ, και αναφερόμενος στο περιουσιακό και την “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας είπε ότι εφαρμόζει αυτή τη στιγμή τις επιλογές της αποζημίωσης, της επιστροφής και της ανταλλαγής. Χαρακτήρισε κύρια σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη λύση

που να διαφυλάττει τα δικαιώματα και του ιδιοκτήτη και του χρήστη, προσθέτοντας ότι στη δήλωση που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 27 Ιουνίου, τόνισε αυτό το σημείο, δηλαδή να επωφεληθούν από τις λύσεις που θα βρεθούν όχι μόνο οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών αλλά και οι σημερινοί χρήστες. “Για εμάς αυτό είναι που πρέπει κυρίως να συζητηθεί”.

Η επιτροπή για το περιουσιακό, πρόσθεσε, θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ και δεν τίθεται θέμα επιβολής της μιας πλευράς στην άλλη. Η επιτροπή, συνέχισε, θα αποφασίζει στη βάση της ουσίας των κριτηρίων και της κατηγοριοποίησης των περιουσιών με από κοινού συμφωνία των πλευρών και όχι με βάση προσωπικές γνώμες.

Για τον κ. Μπουρτζιού, είναι καθησυχαστικό το επίπεδο στο οποίο έχουν έρθει οι διαπραγματεύσεις λέγοντας πως οι εργασίες που έγιναν στη βάση αρχών πρέπει να συμπληρωθούν με λεπτομέρειες και προσπαθούν ώστε να πάρουν ένα βήμα πιο μπροστά την τ/κ κοινότητα στο θέμα του περιουσιακού.

Σχολιάζοντας κάποια δημοσιεύματα και δηλώσεις για το διορισμό του κ. Βαν Νούφελ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί λάθος εντύπωση για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα διορισμού στο τραπέζι των συνομιλιών ως να είναι η ΕΕ μια πλευρά στις διαπραγματεύσεις και ως τέτοια να διαπραγματεύεται. Αυτή η εντύπωση, σημείωσε, είναι λάθος να δημιουργείται. Ο κ. Βαν Νούφελ ως Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν του ζητηθεί από τις πλευρές και εφόσον υπάρξει ανάγκη όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εφαρμογή του, θα δίδει τεχνική υποστήριξη.

Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να ξεχνούμε ότι οι χώρες που γίνονται μέλη της ΕΕ κάνουν πολυετή προετοιμασία και “είδαμε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο, χώρες που δεν έκαναν σωστή προετοιμασία, πλήρωσαν το τίμημα”. Η τ/κ κοινότητα, σημείωσε, πρέπει γρήγορα να προετοιμαστεί για την ΕΕ και ιδιαίτερα από τεχνικής και χρηματο-οικονομικής πλευράς υπάρχει ανάγκη στήριξης και ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

Όσον αφορά την πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι θα γίνεται από τα ΗΕ με τρόπο που έχουν αποφασίσει οι δύο πλευρές και “εμείς προσπαθούμε να παραμείνουμε δεσμευμένοι σε αυτή τη συμφωνία”. Σημείωσε δε ότι κάποτε τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον ε/κ Τύπο δεν είναι πάντοτε σωστά και αυτό συμβαίνει και στον τ/κ Τύπο.

Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο κ. Ακιντζί είναι πιστός στην ανάγκη ενημέρωσης, σαφήνειας και διαφάνειας και είτε όταν οι εξελίξεις φτάσουν σε ένα καθορισμένο επίπεδο, είτε όταν θα είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε εάν χρειαστεί πιο μετά, σε όλες τις διαδικασίες θα επιδειχθεί η απαραίτητη ευαισθησία μέχρι να φτάσουμε σε ένα χρόνο και μια βάση που θα χρειαστούν οι δύο κοινότητες για να καταλάβουν καλά τι είναι αυτή η συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα