Κάμερον: Επίσπευση του ρυθμού διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Αναφερόμενος στις προσπάθειές του να πετύχει μία συμφωνία επί μίας νέας σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών πριν από το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας του στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «τώρα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος συνάντησης με Βορειοευρωπαίους ηγέτες στην Ισλανδία ο κ. Κάμερον προανήγγειλε την παρουσίαση όλων των λεπτομερειών των αιτημάτων του στις αρχές Νοεμβρίου.

Αναμένεται ότι οι θέσεις του θα αναλυθούν σε επιστολή που θα απευθύνει προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των ηγετών της Εσθονίας και της Φιλανδίας στο BBC ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής συμπαγείς προτάσεις.

Ο κ. Κάμερον απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας ότι οι συζητήσεις στην Ισλανδία «πήγα καλά».

Από τις μέχρι σήμερα ομιλίες και άρθρα του Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύεται ότι οι τέσσερις άξονες της διαπραγμάτευσης που επιδιώκει με τους εταίρους είναι οι εξής: η εξαίρεση της Βρετανίας από τη δέσμευση για όλο και στενότερη ένωση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ο περιορισμός πρόσβασης των κοινοτικών μεταναστών στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας, η παροχή ευρύτερων αρμοδιοτήτων στα εθνικά κοινοβούλια έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η προστασία του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Σίτι του Λονδίνου από την κοινοτική νομοθεσία.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα ήταν καλύτερα εντός ή εκτός της ΕΕ, ο κ. Κάμερον απάντησε ότι διεξάγεται μια συζήτηση επί της συμμετοχής της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη και ότι για τον λόγο αυτό θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα.

«Η δουλειά μου ως Πρωθυπουργός είναι να πετύχω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη, να διασφαλίσω ότι έχουμε τα καλύτερα και από τους δυο κόσμους. Και άρα αυτό είναι που κάνω εκθέτοντας πολύ σαφώς τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν: στην κυριαρχία, στην ανταγωνιστικότητα, στην ισοτιμία μεταξύ των χωρών που είναι εντός και εκτός ευρώ, στη μετανάστευση και την πρόνοια – έχω υπάρξει πολύ συνεπής», είπε ο κ. Κάμερον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα