Καμένη γη η Αμμόχωστος

Απαγόρευσαν την είσοδο της Κυπριακής Πυροσβεστικής οι κατοχικές «αρχές»

Οι Τούρκοι κατακτητές ζήτησαν βοήθεια μόνο από τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες απέστειλαν δυο ελικόπτερα και δυο πυροσβεστικά οχήματα για κατάσβεση της πυρκαγιάς

«ΠΕΡΙΕΡΓΗ η πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Αλέξης Γαλανός

Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε χθες γύρω στις 3.30 μ.μ., κάτω από άγνωστες συνθήκες, σε τρία σημεία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Λάρνακας,

αυτόπτες μάρτυρες, που βρισκόντουσαν εκείνη τη στιγμή κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανέφεραν ότι οι φωτιές έγιναν αντιληπτές πρώτα στην περιοχή του κατεχόμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Γκόλντεν Σαντς», μετά στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα της Αμμοχώστου και τέλος στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής - Γ΄ Γυμνασίου Αμμοχώστου και των δημοτικών πολυκατοικιών.

Η πυρκαγιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο γύρω στις 20:00 μ.μ., ενώ στην περιοχή παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για να παρέμβουν σε περίπτωση αναζωπύρωσής της. Από την πυρκαγιά κάηκαν υποστατικά, εκτάσεις από ξηρά χόρτα και αποξηραμένα περβόλια εσπεριδοειδών, ενώ κινδύνευσαν οικογένειες Τούρκων αξιωματικών που διαμένουν πλησίον της περιοχής.

Παρατηρητής η Κυπριακή Δημοκρατία

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, μαζί με κατοίκους, εκδήλωσαν άμεσα το ενδιαφέρον τους για παρέμβαση, με σκοπό την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε επιτρεπτό αφού, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Λάρνακας, οι τουρκοκυπριακές «αρχές» απάντησαν στις εκκλήσεις των υπηρεσιών της Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι «ευχαριστούν, αλλά έχουν αποταθεί στις Βρετανικές Βάσεις».

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, για επίσημη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο «εκπρόσωπος Τύπου» του λεγόμενου προεδρικού, Μπαρίς Μπουρτσού, δήλωσε πως μόλις ο κ. Ακιντζί πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά, επικοινώνησε αμέσως με την «υπαρχηγό» της «αστυνομίας» των κατεχομένων Περβίν Γκιουρλέρ και τον λεγόμενο Υπουργό Εσωτερικών Τεμπερουκέν Ουλούτσαϊ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, οι αξιωματούχοι των κατεχομένων είπαν στον κ. Ακιντζί ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις τρεις το απόγευμα και λόγω των δυνατών ανέμων ξαπλώθηκε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Ο Μπουρτσού, ανέφερε ο τ/κ Τύπος, έδωσε επίσης οδηγίες για δημιουργία ζωνών πυρόσβεσης, αφού οι φλόγες απειλούσαν την περιοχή όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και πάλι από τον τ/κ Τύπο, στις δηλώσεις του ο Μπουρτσού σημείωσε πως ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, με σκοπό «να γίνουν όλα γρήγορα και αν σε περίπτωση που οι υπηρεσίες κατάσβεσης δεν μπορούν να τα καταφέρουν, τότε να ζητηθεί χωρίς κανένα δισταγμό βοήθεια και συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευράς, των Βρετανικών Βάσεων αλλά και των Ηνωμένων Εθνών». Τη συμβολή των Βρετανικών Βάσεων στην προσπάθεια κατάσβεσης επιβεβαίωσε και ο «Υφυπουργός Εξωτερικών» Ερχάν Ερτσίν.

Αρνήθηκαν βοήθεια οι Τούρκοι

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, που μετέβη νωρίς το απόγευμα στην περιοχή, είπε ότι πέντε οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας βρίσκονταν σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ο διάλογος του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στον οποίο η πλευρά μας εξέφρασε την επιθυμία για είσοδο στην περιοχή, λαμβάνοντας την εξής απάντηση:

«Δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε σε εσάς αλλά ούτε και σε εμάς (Ηνωμένα Έθνη)».

*Αργά χθες βράδυ ανακοινώθηκε ότι τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από σταθμούς της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λευκωσίας, που βρίσκονταν από νωρίς το απόγευμα σε επιφυλακή κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας, πήραν οδηγίες κι αποχώρησαν από την περιοχή.

Πήγαν με νερό οι Βρετανοί

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Shawn Tally ανέφερε ότι, κατόπιν αιτήματος του «Βορρά», η Υπάτη Αρμοστεία σε συνεννόηση με τις Βρετανικές Βάσεις απέστειλε χθες βράδυ δύο ελικόπτερα τύπου Griffin, καθώς επίσης και δύο πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Tally, τα ελικόπτερα μετέφεραν κάδους νερού, ενώ τα οχήματα στάλθηκαν από τη Βάση του Αγίου Νικολάου. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός χαρακτήρισε, από την πλευρά του, πολύ περίεργο το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια περίκλειστη περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα