Καλπάζει η ακρίβεια στα κατεχόμενα

Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών στα κατεχόμενα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Τουρκοκύπριοι για καύσιμα, ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες και νερό, την ώρα που το κόστος διαβίωσης παρουσίασε αύξηση κατά 17% το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά τις αρχικές προβλέψεις για 8% ολόκληρη τη χρονιά.

«Οι Τουρκοκύπριοι πληρώνουν ακριβά από τη μια το κόστος μη επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη τις στενές σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους, καθώς με τα πρωτόκολλα που ισχύουν από το 2015 και εντεύθεν ο ψευδοκράτος επιβάλλει

αλλαγές στους μισθούς και το εμπόριο. Έχουν κόστος στην καθημερινή ζωή των Τ/κ», ανέφερε η Τουρκολόγος Ραλλή Παπαγεωργίου.

SOS και για τις τιμές στις υπεραγορές. Πανάκριβα φρούτα και λαχανικά, ενώ χρυσάφι πληρώνουν οι Τουρκοκύπριοι για να αγοράσουν κρέας.

«Τα αμπελόφυλλα ήταν 28 ευρώ το κιλό πριν από 15 μέρες, ενώ 5 με 7 ευρώ διαφορά είναι η τιμή του κρέατος από τις ελεύθερες περιοχές. Τα ενοίκια στην κατεχόμενη Λευκωσία μπορεί να φθάσουν παραπάνω από 50% του μισθού ενός απόφοιτου πανεπιστημίου που πιάνει τώρα δουλειά. Οι δε μισθοί είναι σχεδόν οι μισοί από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές», ανέφερε η κ.Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα στον ιδιωτικό τομέα ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 1,756 τουρκικές λίρες, δηλαδή 440 ευρώ, ενώ στο λεγόμενο δημόσιο τομέα ο αρχικός μισθός για ένα απόφοιτο πανεπιστημίου είναι 2,800 τουρκικές λίρες, δηλαδή 700 ευρώ.

Φαύλος κύκλος για τους Τουρκοκύπριους και οι συνεχείς αυξομειώσεις της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα