Καλοκαιρινές διακοπές με σεβασμό στις παραλίες

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών ενόψει των καλοκαιρινών εξορμήσεων των κοριών βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης του SigmaLive.

Φιλοξενούμενη, η Ξένια Λοϊζίδου, Ακτομηχανικός, η οποία εμφαντικά κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τη χώρα μας.

Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα έχει 57 γαλάζιες σημαίες που υποδηλώνουν

την καθαρότητα των θαλασσών της ωστόσο υπάρχουν σημειακά προβλήματα.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν μεμονωμένα σημεία ρύπανσης, όπως για παράδειγμα, σημεία διέλευσης θαλάσσιων σκαφών, τα οποία ανοίγουν τις δεξαμενές αποβλήτων τους, θεωρώντας ότι είναι αρκετά μακριά από την στεριά. Ωστόσο τα ρεύματα πολλές φορές, σπρώχνουν τα λήματα προς την ακτή.

"Σε γενικές γραμμές όμως οι ακτές μας είναι πολύ καθαρές οι σημαίες είναι η πιστοποίηση ποιότητας οπόταν οι λουόμενοι είναι καλό να επιλέγουν ακτές με γαλάζια σημαία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ξένια Λοϊζίδου εστίασε σε κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουν οι λουόμενοι, όπως να επιλέγουν ανοιχτές παραλίες που δεν έχουν κυματοθραύστες γιατί η συσσώρευση λουόμενων σε περιοχές με ρηχά νερά και υψηλή θερμοκρασία δημιουργούνται φαινόμενα κολοβακτηριδίων σε πιο ανοιχτές θάλασσες είναι μεμονωμένα τα περιστατικά γιατί υπάρχει ανανέωση του θαλάσσιου νερού.

Επίσης τόνισε πως οι λουόμενοι πρέπει να αποφεύγουν στις παραλίες τους βράχους όπου υπάρχει άλγος (πράσινο σαν γρασίδι στα βράχια).

Το άλγος είναι σημείο ευτροφισμού ένδειξη δηλαδή ότι κάποιος αγωγός στην περιοχή κατεβάζει λήμματα με αποτέλεσμα να μολύνεται η θάλασσα, ενώ πρόσθεσε αυτό που δεν είναι κακό είναι οι ποσειδωνίες (φύκια) τα οποία είναι ένδειξη καθαρής θάλασσες.

Ένα άλλο σημείο προς αποφυγή που πρέπει να προσέξουν είναι οι αφροί που μοιάζουν με σαπουνάδα και το οποίο είναι ένδειξη ότι υπάρχει ρύπανση στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα