ΕΤΕΚ: Προειδοποιεί ξανά για την επέκταση του Mall of Cyprus

Επανέρχεται το ΕΤΕΚ με νέα ανακοίνωσή του στο θέμα της επέκτασης του εμπορικού κέντρου τύπου Mall, στη Λευκωσία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη τη δημόσια δήλωση του επιχειρηματία», αν και, όπως αναφέρει, δεν επιθυμεί να εισέλθει σε δημόσιο διάλογο.

Στην αρχική ανακοίνωση του ΕΤΕΚ αναφερόταν ότι δόθηκε στο Mall, μέσω συντελεστή δόμησης,

εμπορική αξία €20 εκ. ενώ απαντώντας σχετικά, ο όμιλος Σιακόλα ανέφερε ότι η επέκταση του Mall έγινε σύμφωνα και με βάση την κείμενη νομοθεσία.

«Είναι και αντιληπτό και κατανοητό πως η οπτική γωνία του ΕΤΕΚ και ενός επιχειρηματία σε θέματα ανάπτυξης ή και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής είναι διαφορετική, σε αυτήν την περίπτωση», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο αναφέρει ότι η αδειοδότηση 7.790 τ.μ επιπλέον εμπορικών χώρων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μικρή» επέκταση, ενώ η αρχική αναφορά σε 10.000 τ.μ «ουδόλως διαφοροποιεί την ουσία του θέματος και τα συμπεράσματα του ΕΤΕΚ».

«Με βάση το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο, δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση, εξ ου και η αίτηση έγινε κατά παρέκκλιση του Τοπικού Σχεδίου», συμπληρώνεται.

Προστίθεται ακόμη ότι η πρώτη δοθείσα παρέκκλιση για την ανάπτυξη «δεν αφορούσε κατά κύριο λόγο το συντελεστή δόμησης αλλά τη χρήση». Υπενθυμίζεται παράλληλα πως η αρχική παρέκκλιση αφορούσε την αδειοδότηση εμπορικού κέντρου, τύπου Mall, και ξενοδοχείου, ενώ «με πολιτική απόφαση και τότε, το ξενοδοχείο μετατράπηκε σε κέντρο λιανικού εμπορίου παγκύπριας εμβέλειας».

«Το αν μία κατά παρέκκλιση επέκταση 7.790 τ.μ σε μια υφιστάμενη ανάπτυξη με υψηλή επισκεψιμότητα προσφέρει ή όχι υπεραξία σε αυτή και αν η αξία αυτή συνυπολογίστηκε ή όχι στις μελέτες δέουσας επιμέλειας πριν τον καθορισμό της τιμής πώλησης της, είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω», καταλήγει το ΕΤΕΚ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα