Καλές πρακτικές για την προστασία νέων που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός COMCY (CENTRE FOR COMPETENCE DEVELOPMENT CYPRUS), ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την στήριξη ατόμων που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες, σε συνεργασία με τον Πολωνικό οργανισμό OIC Poland (Polish Foundation of the Opportunities Industrialization Centers) διαχειρίζονται το πρόγραμμα Knowledge exchange το οποίο αποσκοπεί στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ επαγγελματιών στον τομέα της κοινωνικής εργασίας.

Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση, αποτελεί

βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση και την ανέλιξη κάθε εργαζομένου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας όμως, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί υψίστης σημασίας, αφού στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, μέσα από μια σειρά 8 εκπαιδεύσεων, το έργο στοχεύει στην αύξηση των ικανοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται σε ιδρύματα της περιφέρειας Λούμπλιν της Πολωνίας, τα οποία απευθύνονται σε νεαρούς ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παροχή φροντίδας και εκπαίδευσης.

Στη διεκπεραίωση των εκπαιδεύσεων, συνδράμει ο οργανισμός "Hope For Children" CRC Policy Center, του οποίου οι επαγγελματίες σε συναντήσεις τους με τους Πολωνούς συναδέλφους τους, συζητούν για κοινά προβλήματα, ομοιότητες και διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των 2 χωρών και ανταλλάσσουν καλές πρακτικές.

Σύμφωνα με τα σχόλια των μέχρι τώρα συμμετεχόντων, η εμπειρία των Κυπρίων κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων κυρίως σε θέματα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, είναι ανεκτίμητης αξίας για εκείνους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Πολωνία μέχρι στιγμής δεν είχε τέτοιες περιπτώσεις και που δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα. Από την άλλη, οι Κύπριοι επαγγελματίες ενημερώθηκαν για τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων με τα οποία δεν έχουν εξοικείωση και εμπειρία στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα ο αλκοολισμός στους νέους και εφήβους.

Το έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλη του 2022, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Γνώσης Εκπαίδευση και στο πλαίσιο Άξονας Προτεραιότητας IV Κοινωνική Καινοτομία και Διεθνική Συνεργασία, Μέτρο 4.2 Διακρατικά Προγράμματα Κινητικότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό COMCY εδώ.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 22420110 ή μέσω email στο [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα