Καλεντερίδης: Η Δύση έθρεψε ένα τέρας και θα κληθεί να το αντιμετωπίσει (vid)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο πολιτικός - στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο, τις ευθύνες που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών, αλλά και για τις πρακτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά μίλησε για το ζήτημα της απέλασης των δέκα Πρέσβεων τονίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει φτάσει στα όρια του πολιτικού παραληρήματος. «Γνωρίζουμε ότι

το Σαββατοκύριακο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλούσε με παραίτηση του». Εξήγησε ότι θα υπήρχε έντονη αντίδραση από τις χώρες με απελάσεις δέκα Τούρκων Πρέσβεων.

Διαβάστε ακόμη: DW: Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν

Ο κ. Καλεντερίδης διευκρίνισε ότι ο Ερντογάν φαίνεται πανίσχυρος, αλλά στην ουσία είναι στρυμωγμένος στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος από το 1974 ακολουθούν την πολιτική του κατευνασμού με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία προωθώντας τις θέσεις της που φτάνουν μέχρι τη «Γαλάζια Πατρίδα». Συνεχίζοντας εξήγησε ότι η Τουρκία απείλησε την Ελλάδα με casus belli αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια με αποτέλεσμα η Τουρκία να οριοθετήσει με τη Λιβύη και τελικώς ο Ερντογάν να εξαγγέλλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ο κ. Καλεντερίδης επεσήμανε ότι η Τουρκία εκτός από την υποχωρητικότητα της Λευκωσίας και της Αθήνας, εκμεταλλεύεται και την ασάφεια που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν δέχεται να οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Κύπρο επειδή δεν την αναγνωρίζει, ενώ με την Ελλάδα δεν την συμφέρει το διεθνές δίκαιο». Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφαρμόζοντας το νόμο του ισχυρού και όχι το διεθνές δίκαιο.

Στη συνέχεια ο Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, διευκρινίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην υπαναχώρηση των δέκα χωρών στο θέμα με τους Πρέσβεις.  «Η Δύση εξέθρεψε ένα πολιτικό τέρας, τον Ερντογάν και σε κάποια στιγμή θα έρθει αντιμέτωπο με αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι η Τουρκία αποτελεί παγκόσμια δύναμη.

Επιπλέον έστειλε το μήνυμα προς την Κύπρο ότι «όποτε η Ελλάδα έδειξε τη δύναμη της και ακολούθησε την πολιτική της αποτροπής, η Τουρκία υπέστη μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα». Επεσήμανε ότι η πλέον η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει σταδιακά απέναντι στην Τουρκία και γίνεται πιο αποτρεπτική.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική της αποτροπής. «Στην Κύπρο οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι το πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς έχει μέσα στο βεληνεκές του το σύνολο των κατεχομένων αλλά και των ακτών απόβασης από τις οποίες μπορεί να υποστηριχθεί η Κύπρος». Υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει την πολιτικής της αποτροπής αν λυθούν ορισμένα επιχειρησιακά προβλήματα στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Καλεντερίδης εξήγησε ότι η Τουρκία ήθελε να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια μουσουλμανική λίμνη. «Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει κανένα ενεργειακό πρότζεκτ, ενώ στο οικόπεδο 12 προχωράει το ενεργειακό πρόγραμμα επειδή οι μεγάλες δυνάμεις εφαρμόζουν την πολιτική της αποτροπής».

Καταληκτικά ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να εργαστούν πολιτικά και η Ευρώπη να αφυπνιστεί, καθώς τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακοινώσει κατάλογο κυρώσεων αποτροπής για την Τουρκία».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Ξεχασμένοι οι Αιχμάλωτοι Πολέμου - «Θα κάνουμε μέχρι και απεργία πείνας»
 

Keywords
Τυχαία Θέματα