Καλά και κακά νέα στη φαρέτρα της Κριστίν Λαγκάρντ (vid)

Καλά και κακά νέα είχε στην φαρέτρα της η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατύπωσε την αποφασιστικότητα της Φρανκφούρτης να προσφέρει στήριξη χωρίς να αλλάζει τη φιλοσοφία της πολιτικής που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Συνεπώς το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες

θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη έσπευσε να προσγειώσει τις φιλοδοξίες για ταχεία απεμπλοκή από τις επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη και με την εξεύρεση εμβολίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η πανδημία έχει προκαλέσει μια ασυνήθιστη ύφεση και πιθανότατα θα δημιουργήσει μια σταθερή ανάκαμψη. Παρότι τα τελευταία νέα σχετικά για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί ακόμη να βρεθούμε αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάρσεων της πανδημίας και ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά περισσότερο ασταθής, και θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν εκεί στο πρώτο κύμα της πανδημία και θα είναι εκεί και στο δεύτερο κύμα. Είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τους λαούς της Ευρώπης σε αυτήν την κρίση».

Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα του COVID-19 παρουσιάζει νέες προκλήσεις και κινδύνους, αλλά το σχέδιο για τη διαχείρισή του είναι το ίδιο».

 Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει βιώσει από πρώτο χέρι και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 τονίζει ότι η ανάκαμψη από μια ύφεση που βασίζεται σε υπηρεσίες, όπως αυτή του κορωνοϊού τείνει να είναι πιο αργή από ό, τι από μια διαρκής ύφεση υπό την καθοδήγηση αγαθών.

Αυτό συμβαίνει όπως εξηγεί καθώς οι υπηρεσίες δημιουργούν λιγότερη ζήτηση από ό, τι τα καταναλωτικά αγαθά.

Η ύφεση που βασίζεται στις υπηρεσίες έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στις απώλειες, «πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ έχασαν τη δουλειά τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Έξι μήνες μετά την Lehman, ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο - η βιομηχανία - υπέστη μόνο 900.000 απώλειες θέσεων εργασίας».

Να σημειωθεί ότι η επίδραση των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, που λήφθηκαν από τις τράπεζες είχαν μικρή επίδραση στα κεφάλαια τους καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους η επίπτωση ήταν €44,4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. τον Ιούνιο και αντιπροσωπεύουν πλέον το 22,3% του συνόλου των δανείων.

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν συγκέντρωσε 14 δισ. ευρώ στη 2η έκδοση του ομολόγου για το SURE

Keywords
Τυχαία Θέματα