Καινούρια ναυτική βάση στην Τραπεζούντα κατασκευάζει η Τουρκία

Μία νέα ναυτική βάση στην Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα κατασκευάζει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Θα είναι η 9η ναυτική βάση της Τουρκίας και η κίνηση αυτή εντάσσεται –σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- στη γενικότερη… θαλασσοταραχή που επικρατεί στις θάλασσες γύρω από την Τουρκία, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα μετά και τις πληροφορίες που θέλουν

ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο να περνάει από το Βόσπορο ως απάντηση στη Ρωσία για το περιστατικό με την Ουκρανία.

Η ναυτική βάση έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται στα Σούρμενα, 40 χλμ. από την Τραπεζούντα, σε ένα χώρο έκτασης 60 στρεμμάτων. Θα παρέχει υποστήριξη σε φρεγάτες, υποβρύχια και τορπιλακάτους.

Σύμφωνα με το ναύαρχο εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, που μίλησε στην εφημερίδα ‘Μιλιέτ’, «ήταν αναγκαία μία τέτοια βάση στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα από την περίοδο του ψυχρού πολέμου κι έπειτα, αλλά ήταν μόνο στα σχέδια όλα αυτά τα χρόνια. Λόγω των γεωπολιτικών προτεραιοτήτων μας σε άλλες θάλασσες, το σχέδιο αυτό δεν είχε υλοιποιηθεί. Πρέπει να προστατεύουμε τη ‘μπλε πατρίδα’ μας με κάθε τρόπο και η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο. Χρειάζεται μία ναυτική βάση και στη βόρεια Κύπρο και στη Μερσίνα», υποστήριξε ο Τούρκος ναύαρχος, υπενθυμίζοντας και το άλλο στρατιωτικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά για τα Κατεχόμενα.

Το χώρο της νέας βάσης είχε επιθεωρήσει τον Ιούλιο ο ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ μαζί με το δήμαρχο των Σουρμένων. Στη βάση θα υπηρετούν 400 ναύτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Η Τουρκία των 4 θαλασσών, όπως συχνά αποκαλείται από τους αξιωματούχους της, διαθέτει άλλες 8 ναυτικές βάσεις στο Γκιολτζούκ, το Ακσάζ, τη Φότσα, το Ερεγλί, τη Μερσίνα, την Αλεξανδρέττα, τα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα