Ανάδειξη τριμερών συνεργασιών Ελλάδας – Κύπρου στις ΗΠΑ

Τη σημασία των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου θα αναδείξει ο Γ. Κατρούγκαλος στις ΗΠΑ.

Τη σημασία των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να αναδείξει ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός

Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στοχεύει να υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Είναι πολλές και πολυποίκιλες οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας, πέραν της εμβληματικής συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικά σταχυολογώ τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη αλλά και τα αντίστοιχα στο βαλκανικό χώρο. Τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία επιδιώκει να συστήσει ένα τοπικό σύστημα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου ήδη συμμετέχουν 14 αραβικά και 8 κράτη της ΝΑ Ευρώπης. Τη Διάσκεψη για την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και αποτρέπουν αντίθετες προσπάθειες τρίτων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ως προς τα σημεία τα οποία στοχεύει να αναδείξει στη συνάντησή του με τον κ. Πομπέο.

Ως προς τη σημασία του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ-Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ποιότητα, το βάθος και την έκταση της συγκεκριμένης διαδικασίας που εγκαινιάζεται.

«Οι ΗΠΑ καλούν σε “στρατηγικό διάλογο” λίγες χώρες, σημαντικές για τη διεθνή σταθερότητα. Η ποιότητα όμως, το βάθος και η έκταση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι πρωτόγνωρα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η βασική διαφορά ανάμεσα στον “στρατηγικό διάλογο” και μία Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή είναι ότι ο πρώτος δεν περιορίζεται μόνον σε οικονομικά θέματα, αλλά εκτείνεται στο σύνολο των διακρατικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα, την άμυνα και την ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι στην ατζέντα της συνάντησης του με τον κ. Πομπέο θα υπάρξουν και οικονομικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτή σηματοδότησε την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, θέτοντας τις βάσεις και για την περαιτέρω βελτίωσή τους.

«Υπογράφηκαν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και προωθήθηκαν συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό, ναυπηγοεπισκευαστικό και άλλους κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς. Σημαντικές ήταν οι συζητήσεις και για τα ενεργειακά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή επέκταση του TurkStream», σημείωσε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

Ως προς τη στάση της Ρωσίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε στη θέση ότι η ουσία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας καθορίζεται από τα εθνικά της συμφέροντα. «Θεωρώ ότι η θέση μας αυτή έγινε απολύτως κατανοητή, όπως και η σαφής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι όσο είναι αυτός πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων αλλά αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί «μια γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου της Δύσης με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της θέσης μας ότι δεν νοείται σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που να μην ενσωματώνει και τη χώρα αυτή».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν πράγματι δηλώσεις που δεν αποτύπωναν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και που μπορούσαν να παρερμηνευθούν εναντίον της. Για τον λόγο αυτό στάλθηκε αυστηρό μήνυμα σε ανώτατο επίπεδο, στη συνάντηση τη δική μου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δημητρόφ, αλλά και από τον κ. Νίμιτς. Έθεσα το θέμα και στις επαφές που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ και την κυρία Μονγκερίνι αλλά και στις συνόδους Υπουργών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, το μήνυμα της ελληνικής πλευράς ελήφθη από την ηγεσία της πΓΔΜ, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστούν πλήρως οι προβλέψεις της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα