Και όμως υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα από το Grexit

Παρόλο που η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των πρωτοσέλιδων, εντούτοις αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ένα άλλο αναδυόμενο πρόβλημα, πολύ πιο σοβαρό.

Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται κινεζική οικονομία. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει κατανοητό ότι η κατά τα άλλα τεράστια οικονομία της Κίνας, παρουσιάζει σημαντικά σημάδια αστάθειας. Συγκεκριμένα τα χρηματιστήρια της χώρας υποχώρησαν κατά περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών

μόλις βδομάδων. Δηλαδή περίπου 10 φορές το ελληνικό ΑΕΠ με βάση τα δεδομένα του 2014, όταν ήταν στα 237 δις δολάρια.

Το κινεζικό χρηματιστήριο άνοιξε 8 μονάδες χαμηλότερο την Τετάρτη, μερικές μέρες μετά που η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε νέα μέτρα προκειμένου να βάλει φρένο στην αστάθεια που παρουσιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κατρακύλα, αναφέρουν αναλυτές, άρχισε μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει τα δανειστικά επιτόκια τον Νοέμβριο του 2014, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Αυτό οδήγησε σε υπερβολικό δανεισμό κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στα χρηματιστήρια. Ακολούθησαν νέες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον Economist, ένα ενδεχόμενο κρακ του κινεζικού χρηματιστηρίου, θα είχε συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Την ίδια ώρα η μείωση των τιμών πρώτων υλών όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και άλλα, έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τις εξαγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα, εξέλιξη η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής, έκανε λόγο για ψυχολογία πανικού, λέγοντας ότι τα selloffs έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό κάτι που έχει δημιουργήσει ένταση ρευστότητας στην χρηματιστηριακή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα