Και οι Οικολόγοι παρόντες στη σύσκεψη μαγαζατόρων Λευκωσίας για αστυνόμευση

Τελικά, δεν εκπροσωπήθηκε μόνο το ΕΛΑΜ, αλλά και οι Οικολόγοι και ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων, στην ανοικτή σύσκεψη που έγινε χθες μεταξύ καταστηματαρχών και κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας με αντιπροσωπεία της Αστυνομίας Κύπρου.  

Συγκεκριμένα, στην σύσκεψη παρευρέθηκαν τα μέλη των Οικολόγων Γιώργος Ηλιάδης και ο Γενικός Γραμματέας

του ΣΥΜΕΑ καθώς και ο Χριστοφής Κίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Οικολόγων. 

Εκ μέρους της Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας και εκπροσωπήθηκαν ο ΟΠΕ, η Κοινοτική Αστυνόμευση, ο Κεντρικός Σταθμός Λευκωσίας και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς.  

Μετά το δημοσίευμα για την χθεσινή περιοδεία της Αστυνομίας με τους μαγαζάτορες, ο κ. Αντώνης Κουππαρής, Γραμματέας του Συνδέσμου Πεζόδρομων Λευκωσίας, επικοινώνησε με το «SigmaLive» για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι έγινε. 

Ο κ. Κουππαρής ανέφερε πως σκοπός της συνάντησης με την Αστυνομία ήταν το θέμα της επαναφοράς της ασφάλειας και της τάξης στην περιοχή των πεζόδρομων Λευκωσίας

Υπογράμμισε πως η ώρα και η μέρα, καθώς και οι λεπτομέρειες της συνάντησης, δημοσιεύθηκαν από τον ίδιο στο Facebook

Σε σχέση με την παρουσία Γεάδη Γεάδη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ο κ. Κουππαρής ξεκαθάρισε πως «τα μοναδικά οργανωμένα σύνολα που ενδιαφέρθηκαν ήταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ) και το ΕΛΑΜ. Από αυτά τα σύνολα, τα δύο είναι κοινοβουλευτικά κόμματα.» 

Σχετικά με τις αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν, όπως του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Τριμικλινιώτη, ο οποίος ανέφερε πως η παρουσία Γεάδη «συνιστά σκάνδαλο» και κάλεσε «το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα» να μην αφήσει το περιστατικό αυτό να περάσει έτσι, ο κ. Κουππαρής ανέφερε: 

«Μας λυπεί και μας ενοχλεί ιδιαίτερα που κάποιοι προτίμησαν να χρωματίσουν πολιτικά την συνάντηση αυτή, που στόχος και σκοπός της ήταν να καταστεί η περιοχή των πεζόδρομων και το ευρύτερο κέντρο της Λευκωσίας μας, η ασφαλέστερη περιοχή της πόλης μας!

Το ότι ενδιαφέρθηκαν μόνο τα δύο μικρά κόμματα της Βουλής μας, που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, δείχνει πολλά.

Από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήρθε ο κ. Γιώργος Ηλιάδης. Από το ΕΛΑΜ ήρθε ο κ. Γεάδης Γεάδη.» 

Στην τοποθέτηση του, εξέφρασε το παράπονο των καταστηματαρχών και των ντόπιων για την στάση των άλλων κομμάτων, καθώς και του Δήμου Λευκωσίας

«Εμείς δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε, να αποκλείσουμε κανένα από ανοικτή συνάντηση. Μακάρι να έστελνε και το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και κάθε άλλο σύνολο που ενδιαφέρεται για την πόλη μας, εκπροσώπους στην συνάντηση. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

Ο καθένας από τους καταστηματάρχες της περιοχής μας, όπως συμβαίνει με άτομα που συμμετέχουν σε κάθε οργανωμένο σύνολο που συνδέεται με διάφορους κοινωνικούς δεσμούς και κοινές ανάγκες, έχει απόλυτην ελευθερία να έχει δικές του πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις για κάθε θέμα. Δεν υπάρχουν κρυμμένες ατζέντες, δεν έχουμε απώτερα κίνητρα, θέλουμε το καλό της περιοχής μας, των επισκεπτών της, των κατοίκων της, των οικογενειών μας. Αυτό είναι που μας δένει μεταξύ μας.

Επαναλαμβάνω ότι στην συνάντηση ήρθαν μόνο εκπροσώποι δύο μικρών κομμάτων, με δική τους πρωτοβουλία και ενδιαφέρον. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον τους και το χρόνο τους, ζητώντας την στήριξη τόσο από τα δικά τους κόμματα όσο και από αυτούς που δεν παρευρέθηκαν, καθώς και κάθε άλλο οργανωμένο σύνολο. Όποιος επιθυμεί να χρωματίζει με ανήθικο τρόπο τις ενέργειες μας, ας ξανασυλλογιστεί τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του. Αν κοιτάξει καλά μέσα στην καρδιά του, θα βρει κάτι που ούτε στον ίδιο θα αρέσει.

Χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε στήριξη. Δήμος και Κράτος μας έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό.» 

Ο Σύνδεσμος Πεζόδρομων Λευκωσίας αποτελείται από σχεδόν όλους τους επιχειρηματίες (καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και άλλους εμπορευόμενους) που έχουν επαγγελματικό υποστατικό στην περιοχή των πεζόδρομων της Λευκωσίας, καθώς και εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής μας. Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο κ. Ανδρέας Ιωάννου Τσιάτσιου, που είναι και Κοινοτάρχης της Ενορίας Φανερωμένης. Ο Σύνδεσμος αριθμεί 260 μέλη (κυριολεκτικά σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής μας), εκ των οποίων αρκετοί είναι πολύ δραστήριοι. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουππαρής, υπάρχει πλήρης ενημέρωση όλων των μελών και ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και «ο Σύνδεσμος λειτουργεί πάντα με διαφάνεια, για το καλό όλων, χωρίς να δεχόμαστε να κλείνει το στόμα κανενός. Οι αποφάσεις μας είναι πάντοτε συλλογικές, όχι απλά πλειοψηφικές. Αν έστω και ένας έχει διαφορετική άποψη από τους υπόλοιπους για ένα θέμα, παραθέτουμε και την δική του άποψη. Αυτό θα πεί διαφάνεια και καλή λειτουργία ενός συνόλου.»

Παρουσία Οικολόγων

Το «SigmaLive» επικοινώνησε επίσης με το Γιώργο Ηλιάδη, Κοινοβουλευτικό Συνεργάτη του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο οποίος είναι επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων. 

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Ηλιάδης αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν στην ανοιχτή σύσκεψη:  

«Στις 24/06/2020 συμμετείχα - μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Πεζόδρομων Λευκωσίας - στην σύσκεψη μεταξύ καταστηματαρχών και κατοίκων του ιστορικού πυρήνα Λευκωσίας και ομάδας της Αστυνομίας Κύπρου, όπου κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η πάταξη της εγκληματικότητας στην περιοχή. 

Αρχικά η τοποθέτησή μου αφορούσε αστυνόμευση της περιοχής σε μόνιμη βάση, με κάθε οκτάωρο να περιπολούν τουλάχιστον 3 αστυνομικοί, δηλαδή 9 αστυνομικοί το 24ωρο, οι οποίοι να είναι οι ίδιοι μόνιμα, ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις αλληλοστήριξης με τους καταστηματάρχες και κάτοικους, να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός και ανάπτυξη συνεργασίας, ώστε να παταχθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, η παρανομία, είτε προέρχεται από Κύπριους, είτε από αλλοδαπούς. Η παρανομία είναι καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση, από όπου κι αν προέρχεται. 

Τα πρόσφατα γεγονότα, οδήγησαν σε φόβο τόσο τους τόπακες, όσο και άλλους συστηματικούς επισκέπτες της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνει η μια μικρή επιχείρηση μετά την άλλη και δεκάδες πολίτες να βρίσκονται στην ανεργία. Για αυτούς που ακόμα είναι εκεί και το παλεύουν, το μέλλον είναι αβέβαιο, είτε αφορά την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, είτε αφορά την ασφάλειά τους. Οι δεσμεύσεις από μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας, Γιαννάκη Χαραλάμπους, μας αφήνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους, αναμένοντας την υλοποίηση, βεβαίως, των υποσχέσεων που δόθηκαν.» 

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως «για να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα που προκύπτει με την παρανομία στην περιοχή, χρειάζεται και πολιτική απόφαση, ώστε να τεθεί κατά προτεραιότητα το φλέγον αυτό θέμα». 

Σε σχέση με την μετανάστευση, ο κ. Ηλιάδης είπε: 

«Επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ' αυτό οι ξένοι μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο, αλλά η ίδια η παρανομία, είτε αφορά πώληση ναρκωτικών, είτε πρόκληση βίας, είτε εισχώρηση μηχανοκίνητων μέσων εντός των πεζόδρομων, είτε ληστείες, είτε φόνοι... Καταδικάζω την παρανομία από όπου κι αν προέρχεται και αναμένω να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε ο πολίτης να νιώθει ασφαλής και να μπορεί να στηρίζει τους καταστηματάρχες στα κέντρα των πόλεων». 

Πιο κάτω η γραπτή μου δήλωση στο sigmalive σχετικά με την εγκληματικότητα στον ιστορικό πυρήνα...

Posted by Γιώργος Ηλιάδης on Friday, June 26, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα