Καδής: Πρωτοβουλίες για προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Σύντομα ανακοινώνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα προωθούν περαιτέρω την κυκλική οικονομία δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Κυκλική Οικονομία.


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «κύριοι στόχοι μας είναι η κατάργηση των εμποδίων που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των πόρων τους, η προώθηση καινοτόμων διαδικασιών

και προϊόντων, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και χρήση τους ως πόρο και η ενίσχυση της αγοράς δευτερογενών πρώτων υλών».

Πρόσθεσε ότι «πραγματική πρόοδος όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την λήψη ανάλογων πρωτοβουλιών από τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών».

Για το λόγο αυτό, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, θέλω να συγχαρώ θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα για τις σημαντικές τους πρωτοβουλίες προς την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων ανάκτησης αποβλήτων.

Ανέφερε ότι με αυτές τους τις πρωτοβουλίες οι επιχειρήσεις «συμβάλλουν έμπρακτα στους εθνικούς ποσοτικούς μας στόχους για ανακύκλωση και ανάκτηση αποβλήτων και στο ευρύτερο όραμα μας για μια κυκλική και βιώσιμη οικονομία».

Ο Υπουργός Γεωργίας έδωσε τη διαβεβαίωση στις επιχειρήσεις αυτές «ότι θα έχετε τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης σε όλες τις σχετικές σας πρωτοβουλίες».

Δήλωσε ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία «αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία, που μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Όπως εξήγησε ο Κώστας Καδής, «η κυκλική οικονομία προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο, στο οποίο η αξία των προϊόντων και των πρώτων υλών διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο και η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο».

Επίσης, «συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων, στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, στην προώθηση καινοτόμων και πιο αποδοτικών τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την παραγωγή αποβλήτων και γενικότερα στην υιοθέτηση πιο αειφορικών πρακτικών».

Όλα αυτά, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «αντικατοπτρίζονται στο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυκλική Οικονομία και στη σειρά πολιτικών και μέτρων που σταδιακά υιοθετούνται από το 2015».

Εξήγησε, κλείνοντας, ότι «το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά δεσμεύσεων που αφορούν στον οικολογικό σχεδιασμό, στην ανάπτυξη στρατηγικών προσεγγίσεων για τις πλαστικές ύλες και τα χημικά προϊόντα, στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και σε αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα