Καδής: Καλλιέργεια υπευθυνότητας στα παιδιά για διαδίκτυο

Τη σημασία της καλλιέργειας υπεύθυνης στάσης, ήθους, σεβασμού και ενσυναίσθησης στα παιδιά, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο ψηφιακό πλαίσιο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο Διαδίκτυο ξεκινά από εσένα».

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της CYTA

και της MTN, και η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των υπολοίπων εταίρων του ευρωπαϊκού έργου CyberSafety και του ευρωπαϊκού προγράμματος Safer Internet for Kids, ο Κώστας Καδής επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια ανταποκρίνεται ενεργά στις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας και αξιοποιεί παιδαγωγικά τις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας. Παράλληλα, όμως, προωθεί μια σειρά από πρακτικές και δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου, καθώς επίσης και την ανάγκη για τη χρήση του με έναν ηθικό, συνετό και δημιουργικό τρόπο.

Ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων από τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργεί η ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, ενέκρινε πρόσφατα την «Εθνική Στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο 2018-2023».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι, στο πλαίσιο της Στρατηγικής αυτής, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία του καινοτόμου «Κέντρου Αξιοποίησης Ψηφιακών Τεχνολογιών και Ασφαλούς Αξιοποίησης του Διαδικτύου».

Είπε, ακόμη, ότι σημαντική συνεισφορά στις σχετικές πολιτικές που αναπτύσσει η πολιτεία προσφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου μας, με την ποικιλόμορφη δράση του, αναφέροντας, ενδεικτικά, τη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που εμπεριέχει πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και τα προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: «Ασφαλές σχολείο για το Διαδίκτυο» και «Μικροί εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο».

«Στα προγράμματα αυτά, σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες και συμβάλλοντας στην επιμόρφωση και στην καλλιέργεια κουλτούρας για δημιουργική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου εντός και εκτός σχολικής κοινότητας», εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας.

Σημείωσε, επίσης, πως εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2017, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου CyberSafety «Ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480. Η Γραμμή Βοήθειας 1480, όπως εξήγησε, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου, καθώς και άλλων ψηφιακών μέσων.

Επίσης, πρόσθεσε, ανταποκρίνεται σε θέματα διαδικτυακού/ηλεκτρονικού εκφοβισμού, πολύωρης ενασχόλησης με τα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, προβλημάτων σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα.

«Η Γραμμή Καταγγελιών 1480 προσφέρει ένα άμεσο, εύκολα προσβάσιμο και υπεύθυνο σημείο επαφής, όπου οι χρήστες μπορούν να καταγγέλλουν παράνομο περιεχόμενο ή ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό και οτιδήποτε θεωρείται ότι παραβαίνει τις σχετικές νομοθεσίες», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός συνεχάρη θερμά τη Διεύθυνση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τη CYTA και την MTN για την άρτια συνδιοργάνωση της Ημερίδας, καθώς και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσουν στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια για ασφαλή αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον και τη βούληση να συμβάλουν στην προώθηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα