Καδής: Ετοιμότητα για επανέναρξη του διαλόγου

Εκφράζουμε ανά πάσα στιγμή την ετοιμότητά μας για επανέναρξη του διαλόγου, στο πλαίσιο που και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει και η επίμονη και επίπονη αυτή προσπάθεια απαιτεί από όλους μας να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα, ενότητα και ομοψυχία, μακριά από εμμονές, ιδεοληψίες και διχαστικά σύνδρομα του παρελθόντος, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής στην ομιλία του στην κηδεία του ταυτοποιηθέντος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, Φασσιά Κώστα του Γεωργίου, που έγινε σήμερα στον

Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος.

Σε καιρούς δύσκολους, που η πατρίδα μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρούμε αναλλοίωτη την ιστορική μας ταυτότητα, να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε το μεγαλείο της θυσίας όσων υπερασπίστηκαν την ελευθερία και τα δίκαια του λαού μας, πρόσθεσε.

Σήμερα 43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, συνέχισε, εξακολουθούμε να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα μας σε μια προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. «Η Κυβέρνηση μας απέδειξε ξεκάθαρα ότι επιδιώκει μια δίκαιη λύση από την οποία θα προκύψει ένα φυσιολογικό κράτος, απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων, ένα κράτος στο οποίο θα είναι κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Καδής, οι προσπάθειες που κατέβαλε η δική μας πλευρά, μέσα από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε σε ένα κράτος με αυτά τα χαρακτηριστικά, προσέκρουσε σε απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία επέμεινε στην παρουσία δικών της στρατευμάτων, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Παρά το άδοξο τέλος της πρόσφατης προσπάθειας για επίλυση του εθνικού μας θέματος, δεν απογοητευόμαστε, σημείωσε.

Η προσπάθεια για λύση είναι η πρώτιστη υποχρέωση, ο σεβασμός και η ύψιστη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας. Αυτό,είπε, είναι το χρέος μας προς ήρωες όπως ο Κώστας Φασσιάς, που αποχαιρετούμε σήμερα. Η μνήμη των ηρώων μας λοιπόν, ας παραμείνει ζωντανή και αιώνια για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να φωτίζει τον δρόμο για εθνική δικαίωση, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα