Καμπανάκια Επ.Διοικήσεως για Υπ.Ευημερίας στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου

Μακροσκελή τοποθέτηση αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας και στήριξης στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου έκανε η Επίτροπος Διοικήσεως.

Η τοποθέτηση της κ.Λοττίδου έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψής της στο Κέντρο, τον περασμένο Ιούνιο όπου είχε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Κέντρο. Σε αυτοψία στον χώρο εντοπίστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από πλευράς στελέχωσης όσο και από πλευράς γειτνίασης του χώρου με το σφαγείο Κοφίνου.

Αναφορικά με το ζήτημα στήριξης των ατόμων στο Κέντρο, η Επίτροπος

επισημαίνει ότι η τοποθεσία του Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π., δεν βοηθά στην ευαλωτότητα των προσώπων αυτών επειδή αφενός είναι απομακρυσμένο από αστικά κέντρα και αφετέρου παρουσιάσει ελλείψεις στη στελέχωση από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό για την ειδική στήριξη ευάλωτων ατόμων.

«Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αποτελούν την κατά νόμο αρμόδια υπηρεσία να παρέχει κατάλληλες υλικές συνθήκες υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασία και όπως προβλέπεται και από την απόφαση του Υ.Σ. θα έπρεπε να είχαν τακτική σε μόνιμη βάση παρουσία στο Κ.Υ.Φ.Α. Δ. Π, υποχρέωση που δεν  έχουν πράξει μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πρακτική που εφάρμοζαν στο παρελθόν, δηλαδή να επισκέπτονται τον χώρο  μόνο εάν παρίσταται ανάγκη και εφόσον καλούνται να παρέμβουν για συγκεκριμένη περίπτωση», υπογραμμίζει.

Η Επίτροπος κάνει λόγο για έλλειψη επαρκούς συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, για στήριξη των διαμενόντων στο Κ.Υ.Φ.Α. Δ. Π, αναμενόταν  ότι θα επιλύετο  με τη σύσταση και ορθή λειτουργία του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας (Μηχανισμός), «δεδομένου ότι η σύσταση ενός τέτοιου Μηχανισμού δημιουργεί τις βάσεις για την παροχή έγκαιρης και κατάλληλης προστασίας και υποστήριξης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού των προσφύγων που φτάνουν στη Κύπρο, ειδικότερα ευάλωτων που έχουν  πιο σύνθετες ανάγκες υποδοχής, καθότι όπως έχει αναφέρει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ε.Ε., ο εντοπισμός των ευάλωτων ατόμων  και η αναγνώριση των ειδικότερων αναγκών τους, επιβάλλεται να γίνεται  όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με τη βοήθεια εξειδικευμένου και καταρτισμένου προσωπικού και με παροχή νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης ανάλογης των ειδικών τους αναγκών».

Συγκεκριμένα από τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης το Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π. έχουν διαπιστωθεί  προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη:

-παροχής επαρκούς ιατρικής φροντίδας και στήριξη, των διαμενόντων και κυρίως των ευάλωτων
-επαρκή συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Αναφορικά με το σφαγείο Κοφίνου, σημειώνεται ότι υποβλήθηκε παράπονο σε σχέση με την οχληρία που δημιουργείται  από τη λειτουργία παρακείμενων βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας ζωικών ή και άλλων αποβλήτων. Η επίτροπος με επιστολές της προς τον Έπαρχο Λάρνακας, την Πρόεδρο του Κοινοτικού  Συμβουλίου Κοφίνου και το Διευθυντή του Τμήματος   Επιθεώρησης Εργασίας , έθεσε τους ισχυρισμούς των παραπονούμενων και ζήτησε όπως  πληροφορηθεί για τις ενέργειες στις οποίες είχαν προβεί ή προτίθενται να προβούν.

Η Επίτροπος σημειώνει στην τοποθέτησή της ότι για το όλο θέμα ο Διευθυντής του Κ.Υ.Φ.Α. Δ. Π.  με επιστολή του ημερ. 17 Ιουλίου 2019 έθεσε υπόψη τους σχετική μελέτη η οποία εκπονήθηκε από το ΤΕΠΑΚ στην οποία διαπιστώνεται ότι οι έντονες οσμές στην περιοχή προέρχονται από την καύση των ζωικών αποβλήτων και σε αυτές περιέχονται ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία όπως θα αναφερθεί αναλυτικότερα πιο κάτω.

«Δυστυχώς όμως μετά την παρέλευση ενός και πλέον έτους από την απόφαση του Υ.Σ., δεν έχει  λειτουργήσει ουσιαστικά ο Συντονιστικός Μηχανισμός για τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας («Μηχανισμός»), παρότι έχει συγκροτηθεί, όπως ρητά προνοούσε η απόφαση», σημειώνει η Επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα