Καμπανάκι ΕΕ προς Τουρκία με παρατηρήσεις για Κυπριακό

Τουρκία δυστυχώς ακόμα δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την αναγκαία εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία", αναφέρει το κείμενο της Σλοβακικής Προεδρίας σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας ΕΕ, το οποίο συζητήθηκε σήμερα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας.

Η ΕΕ διευκρινίζει ότι "σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επικρατούσες συνθήκες, δεν υπάρχουν νέα ενταξιακά

κεφάλαια προς άνοιγμα», εκφράζοντας ικανοποίηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (Οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις) στις 30 Ιουνίου 2016 και σημειώνοντας ότι "άλλα κεφάλαια δεν έχουν ανοίξει από τότε".

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 26 αναφέρεται «Το Συμβούλιο χαιρετίζει την εντατικοποιημένη δέσμευση των μερών για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, υπό το φως των πρόσφατων ενθαρρυντικών εξελίξεων και, όπως τονίζεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκίας ενεργό στήριξη στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων βημάτων που συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται και το κοινοτικό κεκτημένο. Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένους όρους σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει ζωτικής σημασίας".

Το κείμενο υπενθυμίζει επίσης τα συμπεράσματα του 2006, προτρέποντας την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα πλοία και αεροπλάνα από την Κύπρο, εκφράζοντας τη λύπη του ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τις υποχρεώσεις που ενέχει από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και δεν έκανε τίποτα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράγραφος 25: "Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη δήλωση της 21ης ​​Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης έναντι όλων των κρατών μελών, η εκπλήρωση του οποίου θα μπορούσε να δώσει μια θετική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.”

“Ελλείψει προόδου στο θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών της Τουρκίας όσον αφορά τη Δημοκρατία της Κύπρου, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα από το 2006, τα οποία θα έχουν μόνιμη επίδραση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η Τουρκία δυστυχώς ακόμα δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την αναγκαία εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη θέση του σχετικά με την προσχώρηση των κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να αναφέρει συγκεκριμένα όλα τα ζητήματα που καλύπτονται από την δήλωση της 21ης ​​Σεπτεμβρίου 2005 στην προσεχή ετήσια έκθεσή της. Σε αυτή τη βάση, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να επανεξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε, σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματά του. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την πρόοδο, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση".

Επιπλέον, η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ: ​​"Σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβανομένων και εκείνων της 24ης Οκτωβρίου 2014 και συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι την ανάγκη όπως η Τουρκία δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση εκφράζει για άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία , και προτρέπει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους, ή πηγής τριβής ή ενεργειών, που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει και πάλι τον σεβασμό σε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ μελών. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας και τονίζει επίσης την ανάγκη να γίνει σεβαστεί η κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους" (παράγραφος 24).

Τέλος, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων αναφοράς του οδικού χάρτη για ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με το κείμενο. "Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την Τουρκία να εργαστεί για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων της αξιολόγησης και ζητεί από την Επιτροπή να συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την περαιτέρω πρόοδο. Εκφράζοντας λύπη για μονομερείς δηλώσεις της Τουρκίας, που δεν έχουν καμία νομική ισχύ, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τόσο της συμφωνίας επανεισδοχής και του οδικού χάρτη θεώρησης έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τις θεωρήσεις χωρίς διακρίσεις και δωρεάν πρόσβαση στο τουρκικό έδαφος για τους πολίτες όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Εν αναμονή αυτής, η κατάλληλη εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής και των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε παρόμοιες συμφωνίες και ρυθμίσεις μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ενισχυμένη διαχείριση των κοινών συνόρων με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα